marți, aprilie 16, 2024
ȘTIRIPreşedintele Academiei, atacat la comandă pentru poziţiile sale publice? Jurnalistul Ion Cristoiu...

Preşedintele Academiei, atacat la comandă pentru poziţiile sale publice? Jurnalistul Ion Cristoiu spune că s-a dezlănţuit o campanie de presă împotriva sa

Preşedintele Academiei Române, Prof. Ioan-Aurel Pop, este subiectul unei campanii de presă împotriva sa, crede jurnaliştii Ion Cristoiu şi Bogdan Tiberiu Iacob.

În emisiunea sa zilnică de la Cristoiu TV, experimentatul jurnalist explică faptul că perpetuarea unei non-ştiri, respectiv că Ioan-Aurel Pop a fost membru al Uniunii Tineretului Comunist (UTC) în liceu, face parte dintr-o campanie concertată împotriva Preşedintelui Academiei.

Totul a pornit de la o postare a subprefectului de Cluj, Zoltan Gyorke, care a publicat pe facebook dosarul de cadre al Preşedintelui Academiei, din care a reieşit că acesta a fost membru al UTC.

În emisiunea sa, Cristoiu explică de ce mesajul lui Gyorke este „tendențios, ticălos, calomnios”: „Toți elevii de liceu, cei care nu violau, nu chiuleau, erau membri UTC. Nu era nimic deosebit. Toată lumea era pionier și utc-ist. A fi membru UTC când ești în școală nu spune nimic, nimic”.

Cristoiu a spus că respectivul text a fost publicat cu scopul de a-l calomnia pe Ioan-Aurel Pop. Motivul? Conform jurnalistului, toată presa a preluat „acest text idiot” pentru a-l calomnia pe reputatul istoric, deoarece deranjează pozițiile sale conservatoare. Recent, Ioan-Aurel Pop și-a manifestat rezervele față de folosirea fără discernământ a tehnologiei 5G și a educației online.

Și jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob a sesizat ceva interesat. În articolul său din inpolitics, Iacob remarcă faptul că Gyorke a ieșit cu acest dosar și în trecut. Mai precis, în 2016. Și atunci, ca și acum, „dezvăluirile” lui Gyorke vin după niște poziții fără echivoc ale lui Ioan-Aurel Pop.

Prima a venit sâmbăta trecută, într-un interviu acordat lui Ovidiu Șimonca, iar a doua a fost cu ocazia interviului publicat de R3Media duminică noaptea.

„În august 2016, Gyorke a scos foile cu utecistul Pop după un discurs al acestuia ţinut cu ocazia deschiderii primei ediţii a Congresului Naţional al Istoricilor Români, cea mai mare manifestare ştiinţifică din domeniul istoriei din România, în ultimii 36 de ani.
Un discurs în care Pop spusese ceva extrem de dur:

„Oamenii lipsiţi de cultură generală şi de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare şi să ia decizii în cunoştinţă de cauză alcătuiesc generaţia „Google”, generaţia „Facebook”, generaţia „SMS” sau toate la un loc! Sunt oameni, în general, inteligenţi, dar cu inteligenţa canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică”.

O coincidență aparte face ca acum, Gyorke să reîncălzească ciorba utecistă fix în ziua în care Pop acordase un interviu R3media.ro, postat pe site în noaptea de 6-7 septembrie, în care spunea ceva la fel de sever:

„Noi nu numai că nu suntem pregătiți să facem școală exclusiv în fața computerului, a tabletei sau a telefonului mobil, dar avem convingerea că acest fel de școală generalizată este sortit eșecului, că el nu poate realiza obiectivele de bază ale educației. Prin urmare, societatea românească ar trebui să-și reunească toate forțele sale intelectuale, pentru a găsi și aplica soluția școlii față în față și a recurge la învățământul online doar temporar și parțial, până la trecerea crizei. Ideea că ne aflăm în etapa menită să facă din educația digitală unica soluție a școlii românești este greșită și periculoasă. Ea alimentează tendința unora de a susține că cetățenii urmează a fi transformați în simplă masă informă de manevră. Dincolo de aceasta, este foarte clar că un popor incult și needucat este ușor de amăgit și de manipulat”.

Cu doar două zile înainte, în alt interviu, Pop spusese:
„Fără comunicarea de la om la om, școala desfășurată online timp îndelungat, în această etapă a omenirii, va conduce la robotizare în mai puțin de trei generații. Nu ne vom mai atinge unii de alții niciodată. În acest moment, câtă vreme suntem încă oameni și ne-am păstrat natura umană, câtă vreme nu ne-am transformat în aparate, trebuie să ne întâlnim unii cu alții, să zărim o lacrimă în colțul ochilor, să putem râde, să vedem cum ne dojenește doamna dacă am făcut o eroare, să vedem un profesor universitar înflăcărat atunci când un student expune o teorie, chiar și cu mască. Viața trebuie să meargă înainte, școala trebuie să se desfășoare natural. A pleda pentru ore serios făcute nu înseamnă a fi contra modernizării învățământului. Școala trebuie adaptată vieții. Școala îți deschide căi spre o profesie pe care va trebui să o alegi atunci când vine vremea. Școala nu te poate face nici lăcătuș, nici informatician. Probabil cărțile vor fi relicve în curând și vor putea fi văzute numai în muzee”.

În patru ani, două (să le considerăm pe ultimele menționate ca fiind o singură luare de poziție) declarații cu substrat aproape identic ale academicianului. Și două reacții identice, venind de la același personaj: livrarea pe piață a lui Ioan Aurel Pop drept un profitor al fostului regim. O fi o pură întîmplare?”, a scris Bogdan Tiberiu Iacob.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE