ACTUALITATEPreotul care a bătut clopotele bisericii Colțea în zilele de 21-21 decembrie...

Preotul care a bătut clopotele bisericii Colțea în zilele de 21-21 decembrie 1989 a trecut la cele veșnice. Mesajul Patriarhului Daniel

Părintele Sandi Mehedințu, preotul care a tras clopotele și a deschis ușile bisericii Colțea, în zilele de 21 și 22 decembrie 1989, primind înăuntru răniții produși de forțele de represiune comuniste,  a trecut la cele veșnice pe 29 martie, informează agenția Basilica.

Gestul său a fost cu atât mai curajos cu cât Biserica Colțea fusese închisă, oficial, de comuniști, încă din 1986.

Cu ocazia înmormântării sale, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a trimis un mesaj de condoleanțe.

„Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în ziua de 29 martie 2021, în Duminica a doua din Postul Paștilor, a părintelui pensionar Sandi Mehedințu, fost preot paroh la Parohia Colțea, Protoieria Sector III Capitală.

Părintele Sandi Mehedințu s-a născut în localitatea Coțofenii din Dos, județul Dolj, la data de 24 mai 1942, în familia dreptcredincioșilor creștini Petre și Constantina Mehedințu. După absolvirea școlii primare și gimnaziale a început drumul formării sale teologice și clericale.

A absolvit Școala de cântăreți de la Mănăstirea Cozia (1956-1958), Seminarul Teologic din Mofleni – Craiova (1959-1962) și Institutul Teologic de Grad Universitar din București (1962-1966), în cadrul căruia a urmat și cursurile Școlii Doctorale, sub îndrumarea academică a părintelui profesor Dumitru Stăniloae.

În perioada 1968-1970 a fost pedagog la Seminarul Teologic Ortodox de la Curtea de Argeș.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

După șase ani de slujire ca diacon la biserica Mănăstirii Stavropoleos din București, în data de 10 octombrie 1979, vrednicul de pomenire Patriarhul Iustin Moisescu l-a hirotonit preot pe seama bisericii Parohiei Colțea din București.

La această parohie, situată în centrul Capitalei, a desfășurat o activitate pastoral-misionară apreciată de către comunitatea pe care a păstorit-o și de către ierarhia bisericească. S-a ocupat de restaurarea și reabilitarea bisericii parohiale, monument istoric și arhitectonic de excepție din capitala României, aflat într-o stare avansată de degradare.

A restaurat pictura murală și a construit încă o turlă a bisericii, redând astfel lăcașului de cult, frumusețea de odinioară și aspectul său originar istoric. De asemenea, în perioada păstoririi sale, părintele Sandi Mehedințu a amenajat curtea bisericii și a pus în valoare monumentele funerare aflate în curtea lăcașului de cult.

În timpul regimului comunist, între anii 1986 – 1990, biserica Colțea a fost închisă de autorități, iar părintele Sandi Mehedințu a fost transferat în postul de preot paroh la biserica bucureșteană Sfântul Ștefan – Călărași, din cuprinsul aceluiași protopopiat.

În zilele Revoluției anticomuniste (21-22 Decembrie 1989) din București, părintele Sandi Mehedințu a deschis ușile bisericii Colțea, aflată chiar în centrul Capitalei, în proximitatea manifestațiilor revoluționare anticomuniste, a tras clopotele bisericii, în semn de solidaritate a Bisericii cu poporul dreptcredincios și a adăpostit răniții din acea noapte, în biserică. Acest gest simbolic a fost reflectat cu apreciere de către presa și opinia publică românească și străină contemporană acelor ani.

A fost un apropiat al Casei Regale, participând la numeroase evenimente consacrate Regelui Mihai, după anii 1990.

Începând cu luna martie a anului 1990, a revenit la activitatea pastorală de preot paroh la Parohia Colțea, unde a slujit până la pensionarea sa, în anul 2011. A fost îmbisericit pe seama parohiei Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, Protoieria Sector I Capitală, unde a mai slujit aproape un deceniu, până la trecerea sa la cele veșnice.

Înzestrat de Dumnezeu cu o voce deosebită și răsunătoare, s-a îngrijit de înfrumusețarea slujbelor săvârșite. A avut o relație deosebită cu credincioșii săi, fiind un bun îndrumător duhovnicesc, pe care i-a păstorit cu multă dragoste și dăruire de sine.

A fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut, drept preotul care a tras clopotele bisericii în timpul Revoluției anticomuniste din 1989.

În aceste momente de grea încercare pentru familia sa și pentru credincioșii pe care i-a păstorit, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel răstignit și înviat, să așeze sufletul slujitorului Său, preotul Sandi Mehedințu, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate