ACTUALITATEPreoți și mireni participă la cursuri de prim-ajutor | Episcopiile Maramureșului și...

Preoți și mireni participă la cursuri de prim-ajutor | Episcopiile Maramureșului și Sălajului

Asociația Părinți Salvatori susține luna aceasta cursuri de prim-ajutor în mai multe biserici ortodoxe din Episcopia Maramureșului, la sediul Protopopiatului Zalău și la Parohia Gherla III. Primul curs a fost la Parohia Ciocotiș, în 14 februarie, cursul s-a ținut în biserică. Au participat, cu respectarea normelor de distanțare socială, 25 de persoane., informează Basilica.

„Noi în localitate nu avem un spațiu mai mare și mai adecvat decât biserica, de aceea am organizat cursurile chiar în sfântul locaș. Reacțiile au fost extraordinare, iar doritori mai sunt mulți. Este o mare necesitate pentru credincioșii pe care îi păstoresc”, a explicat părintele paroh Augustin Gavril Tuns.

Episcopia Sălajului are deja încheiat un parteneriat cu asociația, la inițiativa unui grup de mame din Zalău.

„Credem că este o activitate care se potrivește foarte bine cu Luna pentru Viață, deoarece mamele vor să știe cum pot proteja mai bine viața copiilor în cazul unor accidente nefericite.”, a declarat Părintele Claudiu Nechita, Consilier la Sectorul Social-Filantropic al Episcopiei Sălajului.

Cursul de prim-ajutor, oferit gratuit de asociație, include manevre de salvare în caz de înec, manevre de resuscitare în caz de stop cardio-respirator, precum și modalitatea de intervenție cu defibrilatorul.

Implicarea lui Vasile Vlașin a început după plecarea la Domnul a băiețelului său, Luca, în vârstă de numai doi ani și jumătate. Copilul s-a înecat cu mâncare și părinții nu au știut să-l resusciteze, iar la Spitalul Județean Baia Mare nu a putut fi ajutat, pentru că nu exista un video bronhoscop.

În cei cinci ani de la înființarea asociației, Vasile Vlașin a făcut următoarele lucruri în memoria copilului său, Luca: a susținut 812 sesiuni de curs, a donat șapte defibrilatoare pentru spitalele din țară și un video bronhoscop Spitalului Județean din Baia Mare. Un procent de 98% dintre copiii care se îneacă cu mâncare sau intră în stop cardio-respirator își pierd viața dacă nu primesc pe loc primul ajutor.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...