ACTUALITATEPremierul Ungariei, Viktor Orban: Nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea...

Premierul Ungariei, Viktor Orban: Nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea o a doua Uniune Sovietică

Ungaria nu poate accepta o legătură între accesul la fondurile europene şi respectarea criteriilor privind statul de drept pentru că aceasta ar însemna că Uniunea Europeană funcţionează la fel ca fosta Uniune Sovietică, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Şeful executivului ungar a menţionat că a discutat joi cu cancelarul german Angela Merkel pe acest subiect.

„A trebuit să îi spun că dacă această reglementare elaborată de Parlamentul European şi preşedinţia germană (a Consiliului UE) urmează să fie acceptată – este nevoie de o majoritate de două treimi aşa că nu o putem bloca – atunci înseamnă că am transformat UE în Uniunea Sovietică”, a declarat Orban la postul public de radio.

El a adăugat că respectivele criterii ar însemna un „şantaj pe o bază ideologică fără criterii obiective”.

”Nu este ceea ce am droit, nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea o a doua Uniune Sovietică”, a adăugat prim-ministrul Ungariei.

Totodată, premierul polonez Mateusz Morawiecki, principalul aliat al lui Orban în acest dosar, a trimis o scrisoare instituţiilor UE în care ameninţă să respingă bugetul multianual al UE (2021-2027) dacă accesul la fondurile europene este condiţionat de respectarea statului de drept.

După cum a relatat R3Media, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto  a declarat, recent, la Varșovia, că Polonia şi Ungaria nu vor accepta niciun santaj al condiţionării accesării fondurilor europene.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...