miercuri, iulie 17, 2024
ACTUALITATEPremierul Ungariei, Viktor Orban: Nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea...

Premierul Ungariei, Viktor Orban: Nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea o a doua Uniune Sovietică

Ungaria nu poate accepta o legătură între accesul la fondurile europene şi respectarea criteriilor privind statul de drept pentru că aceasta ar însemna că Uniunea Europeană funcţionează la fel ca fosta Uniune Sovietică, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Şeful executivului ungar a menţionat că a discutat joi cu cancelarul german Angela Merkel pe acest subiect.

„A trebuit să îi spun că dacă această reglementare elaborată de Parlamentul European şi preşedinţia germană (a Consiliului UE) urmează să fie acceptată – este nevoie de o majoritate de două treimi aşa că nu o putem bloca – atunci înseamnă că am transformat UE în Uniunea Sovietică”, a declarat Orban la postul public de radio.

El a adăugat că respectivele criterii ar însemna un „şantaj pe o bază ideologică fără criterii obiective”.

”Nu este ceea ce am droit, nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea o a doua Uniune Sovietică”, a adăugat prim-ministrul Ungariei.

Totodată, premierul polonez Mateusz Morawiecki, principalul aliat al lui Orban în acest dosar, a trimis o scrisoare instituţiilor UE în care ameninţă să respingă bugetul multianual al UE (2021-2027) dacă accesul la fondurile europene este condiţionat de respectarea statului de drept.

După cum a relatat R3Media, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto  a declarat, recent, la Varșovia, că Polonia şi Ungaria nu vor accepta niciun santaj al condiţionării accesării fondurilor europene.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE