marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATEPremierul conservator al Italiei, Giorgia Meloni, ar putea deveni aliatul cheie al...

Premierul conservator al Italiei, Giorgia Meloni, ar putea deveni aliatul cheie al Ursulei von der Leyen

Înainte de a ajunge la putere, mulți au crezut că Giorgia Meloni va fi un Viktor Orban italian. Doi ani mai târziu, este evident că nu este așa. Retorica ei dură din campania electorală nu s-a tradus în fapte. În schimb, ea s-a dovedit a fi un diplomat de top și un transfer politic foarte căutat, scrie Brussels Signal.

În contextul apropierii alegerilor europene, Meloni se transformă într-un adevărat joker. Nimeni nu știe cu adevărat care este poziția ei sau ce are de gând să facă. De fapt, premierul italian se dovedește a fi un maestru în a juca cu ambele tabere la nivel intern, european și mondial.

În țară, politicile sale conservatoare se concentrează mai degrabă pe simbolism decât pe substanță. Poate că a interzis maternitatea surogat și a protejat tradițiile creștine în educație, dar imigrația ilegală încă afectează Italia, iar economia italiană din G7 nu a decolat.

În Europa, Meloni a jucat un rol crucial în impulsionarea politicilor UE privind agricultura și Green Deal într-o direcție mai sănătoasă. De asemenea, ea a fost cea care l-a convins pe premierul ungar să nu blocheze ajutorul pentru Ucraina, unde a făcut o vizită surpriză pentru a comemora a doua aniversare a începutului războiului.

Deși are numai lucruri bune de spus despre Joe Biden, Meloni a întărit legăturile cu republicanii MAGA, care se opun în mod deschis implicării în conflictul ruso-ucrainean. Partidul ei îl susține în mod deschis pe Trump și se pare că Meloni are în vedere o “relație specială” între Italia și SUA, în cazul în care fostul POTUS va fi reales.

În calitate de lider al ECR, rolul ei în modelarea noului echilibru al puterii în UE s-ar putea dovedi esențial.

Ursula von der Leyen poate fi de facto liberală, dar are nevoie de conservatorul Meloni, dacă vrea să fie realeasă președinte al Comisiei. Astfel, ea a călătorit mult în Italia în ultima vreme și a salutat planul lui Manfred Weber de a schimba agenda PPE spre dreapta.

Liderul PPE îl curtează pe premierul italian de mai bine de un an. „De ce să nu lucrăm împreună cu conservatorii de dreapta, cum ar fi șefa guvernului italian Giorgia Meloni și premierul ceh Petr Fiala?”. a declarat recent Weber într-un interviu acordat publicației Welt am Sonntag.

Unii din coaliția de guvernare italiană o doresc pe Meloni în PPE. Europarlamentarul Forza Italia, Salvatore De Meo, a declarat pentru Euractiv că „centrul-dreapta italian, totul, chiar și Liga, ar putea găsi o cale de intrare în PPE”. Pe măsură ce politica la nivel mondial devine din ce în ce mai polarizată, aceasta ar putea fi singura cale de urmat pentru centrul-dreapta european.

Cu toate acestea, Meloni ar putea merge în ambele direcții. În timp ce cochetează cu PPE, președintele ECR a purtat discuții și cu Viktor Orban. Dacă Orban se alătură, blocul conservator va deveni și mai influent în următorul Parlament. Dacă Meloni pleacă, influența grupului conservator se va prăbuși.

Așa cum stau lucrurile, se pare că se poate întâmpla orice. După cum a spus Weber, rezumând fluiditatea situației actuale, „în Parlamentul European nou ales, o cooperare selectivă cu conservatorii proeuropeni este la fel de conceptibilă pentru mine ca și cooperarea cu Verzii”.

Giorgia Meloni ar putea deveni noul lider conservator al Europei. Dar ea se poate dovedi, de asemenea, a fi un om al sistemului, care va oferi elitelor de la guvernare un sprijin vital foarte necesar din partea dreptei în ascensiune. Depinde în mare măsură dacă adevărata ei forță motrice este ideologia sau ambiția personală.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE