duminică, decembrie 3, 2023
ACTUALITATEPr. Vasile Antonie Tămaș: Numele Gheorghe, Vasile, Ileana, Parascheva aproape nu mai...

Pr. Vasile Antonie Tămaș: Numele Gheorghe, Vasile, Ileana, Parascheva aproape nu mai există. Nu alte culturi sunt de vină, ci lipsa noastră de cultură spirituală, românească

Numele românești date copiilor la botez aproape au dispărut, mărturisește părintele Vasile Antonie Tămaș într-o postare pe Facebook.

Potrivit părintelui, nume românești precum Gheorghe, Nicolaie, Vasile, Grigore, Ilie, Pavel, Petru, Ileana, Parascheva samd, aproape că nu mai există.

Explicația acestui fenomen social? Lipsa noastră de cultură spirituală românească.

„Dragii mei, abonați la Netflix sau neabonați, tradiționaliști sau progresiști, tineri sau bătrâni, citiți aceste rânduri și apoi haideți să găsim soluții.

Din moși – strămoși, identitatea noastră națională s-a păstrat greu, cu lupte și asupriri, cu martiri și sfinți, cu credința nevândută, cu nume date copiilor la botez, românești și normale.

Astăzi, trăim într-o societate pluri-culturală și ne sinucidem lent. Nu alte culturi sunt de vină, ci lipsa noastră de cultură spirituală, românească.

Botez sute de copii anual și vă spun sincer că numele de Gheorghe, Nicolaie, Vasile, Grigore, Ilie, Pavel, Petru, Ileana, Parascheva samd, aproape că nu mai există.

Ce ne oprește să îi numim pe copiii noștri în felul în care am făcut-o atâtea milenii? Ce fel de blestem ne-a trântit pe jos sentimentul național?

De ce punem nume din Irlanda, Anglia, Spania, Italia, Grecia și le aruncăm în cimitir pe ale noastre? Nu, nu sună mai frumos Nicolas decât Nicolaie, sună ca în Londra, nu ca la Cluj, de exemplu.

Cine e Patrick? Un irlandez eventual, care nu îi va pune niciodată propriului copil numele de Vasile sau Grigore. Știu, eu sunt medieval, medievalul Vasile , cu tatăl Ioan, cu bunicul Vasile, cu străbunicul Ioan, cu stră străbunicul Vasile…din Maramureșul Istoric.

P.S. Părinții și bătrânii voștri suferă în tăcere, chiar dacă nu o să vă spună acest lucru, fiindcă voi alegeți numele iar ei nu mai au nimic de spus…decât în testament”, a scris părintele Vasile Tămaș.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate