News ȘTIRI Pr. Vasile Antonie Tămaș: Numele Gheorghe, Vasile, Ileana, Parascheva aproape nu mai...

Pr. Vasile Antonie Tămaș: Numele Gheorghe, Vasile, Ileana, Parascheva aproape nu mai există. Nu alte culturi sunt de vină, ci lipsa noastră de cultură spirituală, românească

Numele românești date copiilor la botez aproape au dispărut, mărturisește părintele Vasile Antonie Tămaș într-o postare pe Facebook.

Potrivit părintelui, nume românești precum Gheorghe, Nicolaie, Vasile, Grigore, Ilie, Pavel, Petru, Ileana, Parascheva samd, aproape că nu mai există.

Explicația acestui fenomen social? Lipsa noastră de cultură spirituală românească.

„Dragii mei, abonați la Netflix sau neabonați, tradiționaliști sau progresiști, tineri sau bătrâni, citiți aceste rânduri și apoi haideți să găsim soluții.

Din moși – strămoși, identitatea noastră națională s-a păstrat greu, cu lupte și asupriri, cu martiri și sfinți, cu credința nevândută, cu nume date copiilor la botez, românești și normale.

Astăzi, trăim într-o societate pluri-culturală și ne sinucidem lent. Nu alte culturi sunt de vină, ci lipsa noastră de cultură spirituală, românească.

Botez sute de copii anual și vă spun sincer că numele de Gheorghe, Nicolaie, Vasile, Grigore, Ilie, Pavel, Petru, Ileana, Parascheva samd, aproape că nu mai există.

Ce ne oprește să îi numim pe copiii noștri în felul în care am făcut-o atâtea milenii? Ce fel de blestem ne-a trântit pe jos sentimentul național?

De ce punem nume din Irlanda, Anglia, Spania, Italia, Grecia și le aruncăm în cimitir pe ale noastre? Nu, nu sună mai frumos Nicolas decât Nicolaie, sună ca în Londra, nu ca la Cluj, de exemplu.

Cine e Patrick? Un irlandez eventual, care nu îi va pune niciodată propriului copil numele de Vasile sau Grigore. Știu, eu sunt medieval, medievalul Vasile , cu tatăl Ioan, cu bunicul Vasile, cu străbunicul Ioan, cu stră străbunicul Vasile…din Maramureșul Istoric.

P.S. Părinții și bătrânii voștri suferă în tăcere, chiar dacă nu o să vă spună acest lucru, fiindcă voi alegeți numele iar ei nu mai au nimic de spus…decât în testament”, a scris părintele Vasile Tămaș.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 3.440 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Cele mai citite

Articole relaționate