duminică, mai 19, 2024
ACTUALITATEPr. Stăniloae, Pr. Cleopa și Starețul Gherasim Iscu, trei nume propuse pentru...

Pr. Stăniloae, Pr. Cleopa și Starețul Gherasim Iscu, trei nume propuse pentru canonizare în 2025

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat pe 25 februarie că în anul 2025, va canoniza primii mărturisitori din temnițele comuniste. Marți, de Ziua Națională a deținuților politici din închisorile comuniste, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a explicat că este vorba despre 12 preoți și călugări dintre cei care au pătimit în temnițe.

„Cei mai mulți dintre ei au mărturisit credința în Hristos în vremurile foarte grele pentru Biserică din timpul comunismului”, a spus ierarhul pentru Trinitas TV.

PS Varlaam a enumerat trei dintre numele propuse pentru procesul de canonizare, proces care, după o evaluare în Sfântul Sinod, se poate încheia cu aprobarea sau respingerea dosarului:

  • Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, care a suferit în închisori;
  • Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, care a fost urmărit ani de zile de Securitate și a trăit mulți ani într-o recluziune asemenea părinților din primele secole ale monahismului;
  • Arhimandritul Gherasim Iscu, Starețul Mănăstirii Tismana, un apropiat al celor care au luptat în mod efectiv împotriva acestui regim care a dorit să distrugă credința din inima românilor

Afirmațiile PS Varlaam confirmă lista publicată de R3media, pe 26 februarie.

„Iată deci că Biserica, care îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie pe luptătorii anticomuniști, alături de eroii care au căzut în războaiele pe care poporul nostru le-a purtat de-a lungul istoriei, participă și astăzi cu toată dragostea de mamă la pomenirea celor care, în închisori, n-au murit doar pentru valorile acestei națiuni, ci și pentru valorile Evangheliei”, a mai pus PS Varlaam.

„Această națiune a avut ca valoare fundamentală credința creștină și viețuirea în duhul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a subliniat el, scrie Basilica.

„Chiar și cei care au luptat împotriva comunismului din rațiuni pur politice, după ce s-au întâlnit cu suferința și au înțeles că în taina Crucii rezidă taina Învierii, L-au cunoscut pe Hristos cel răstignit și înviat și L-au mărturisit cu toată puterea lor”, a mai precizat ierarhul.

„De aceea, este foarte firească pomenirea acestor luptători împotriva unui regim ateist, anti-creștin, să se facă în ziua pomenirii celor 40 de Sfinți Mucenici de la Sevastia.”

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Episcopul a mai precizat că „există o asemănare între cei care au murit acum 1.700 de ani pentru Hristos (la Sevastia – n. red.) și luptătorii anticomuniști care au murit sau au suferit în perioada regimului comunist, întrucât și aceștia L-au mărturisit pe Hristos cu o forță sufletească exemplară”.

Cu ocazia Zilei Naționale a Deținuților Politici Anticomuniști, care coincide cu ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, s-a organizat o ceremonie oficială de depunere de flori la Monumentul „Aripi” din Capitală. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și centrale, precum și urmași ai foștilor deținuți politic.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE