duminică, decembrie 1, 2024
ACTUALITATEPr. Eugen Tănăsescu, clarificări despre afirmațiile ÎPS Teodosie: Ce trebuia să spună?...

Pr. Eugen Tănăsescu, clarificări despre afirmațiile ÎPS Teodosie: Ce trebuia să spună? Că ortodocșii pot să-și facă praf învățăturile, doar că nu e o biserică ortodoxă în jur?

Părintele Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a explicat contextul declarațiilor pentru care ÎPS Teodosie a fost atacat de către o parte a mass-media.

Acesta a spus că ÎPS Teodosie nu s-a referit la mersul în vizită la catolici, ci la rugăciunea împreună cu aceștia, regulă statornicită atât de canoanele Bisericii Ortodoxe Universale cât și de o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.„

IPS nu s-a referit la mersul în vizită la catolici, el însuși participând la Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină, la biserica catolică din apropierea Catedralei, ca li la alte vizite în Occidentul catolic.

Însă una e vizita la catolici și alta e comuniunea cu ei, implicarea liturgică, adică rugăciunea împreună cu cei de altă credință, lucru interzis de canoane, începând din vremea Sf. Apostoli. (căutați 10, 45, 46, 64 Apostolic, 2, 4 Sinodul III Ecumenic, 6, 9, 32, 33 Laodiceea). Există și o Hotărâre a Sf Sinod nr. 6745/29 octombrie 2008, care spune că ortodocșii nu au implicare liturgică cu catolicii, fie și în Săptămâna de rugăciune: “la Catedrala Patriarhală, alte catedrale și biserici ortodoxe din țară și străinătate, reprezentanții celorlalte culte creștine vor asista la slujba ortodoxă (Vecernia), fără implicare liturgică. Clericii ortodocși români prezenți la rugăciunea ecumenică organizată de celelalte Biserici creștine, vor asista la rugăciunea acestora, fără implicare liturgică, iar, apoi, vor putea rosti un cuvânt privind tema întâlnirii”.

Iar acum îi cerem IPS Teodosie să calce toate aceste legiuiri în picioare, de dragul…cui?

2. Răspunsul IPS e înțeles eronat, pentru că mai nimeni n-a înțeles întrebarea. IPS răspunde unei ascultătoare care spune că “merge de mulți ani”.

Asta nu e vizită, e clar rugăciune împreună cu catolicii, ceea de intră sub interdicția de mai sus. Ce trebuia să spună IPS? Că ortodocșii pot să-și facă praf învățăturile, doar că nu e o biserică ortodoxă în jur? Dimpotrivă, a oferit soluția canonică. Se poate merge la slujba ortodoxă de la frații greci, ruși, sârbi, etc.”, a explicat părintele.

Pr. Eugen Tănăsescu a explicat, folosind chiar un citat din liderul Bisericii Romano Catolice, Papa Francisc, că identitatea nu se negociază.

„Și totuși, de ce nu putem să ne rugăm împreună? Pentru că, în libertatea noastră de credință, credem diferit și avem identități diferite. Dacă suntem superficiali sau relativiști, sigur că nu vedem aceste diferențe și credem că toți suntem la fel (comunism incipient), pentru că nu avem nici identități consolidate. Însă pentru un credincios care își trăiește rugăciunea din Liturghie, el își va căuta totdeauna rugăciunea cu care se identifică, pe care a învățat-o, o știe și o trăiește. Va respecta felul de a se ruga al celor diferiți, dar acela nu-l va hrăni.

Căci despre hrană identitară este vorba în rugăciune și împărtășire. Iar identitatea, cum spunea chiar Papa Francisc, nu se negociază: „Nu am cum să fiu ecumenic dacă nu pornesc de la faptul că sunt catolic, iar celălalt care este ecumenic în dialog cu mine trebuie să o facă în calitate de protestant, ortodox şi aşa mai departe. Identitatea noastră nu e negociabilă. Se integrează de la sine”. Adică, înțeleg eu, ortodocșii nu pot practica catolicismul, doar de dragul integrării în UE și NATO.”, a scris Pr. Tănăsescu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE