miercuri, decembrie 6, 2023
ȘTIRIPr. Calistrat cere iertare: Știu că smerenia este temelia creșterii duhovnicești, de...

Pr. Calistrat cere iertare: Știu că smerenia este temelia creșterii duhovnicești, de aceea regret că am fost subiectul acestui act nedemn de un ortodox și am judecat lucrurile neatent

Părintele Calistrat Chifan a publicat un mesaj în care afirmă că regretă cele întâmplate în cazul în care a fost acuzat că a lovit o femeie.

Preotul ieșean afirmă că cere iertare lui Dumnezeu și credincioșilor „pentru că le-am tulburat liniștea postului, a sufletului și a minții, prin  prosta ieșire din fire, și gestul brutal de răfuială cu cele două femei mici sufletește și moral.”

Părintele Calistrat admite că „fapta este incalificabilă și demnă de pedeapsa primită, atât din partea superiorilor, a publicului, a societății consternate de un gest injust”, dar susține și că a fost provocat „în formă continuă”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Povestiri rusești de Crăciun – Antologie și vei contribui la susținerea libertății ideilor

În final, părintele Calistrat își cere iertare tuturor pentru un „act nedemn de un ortodox”.

Iată mesajul integral postat de pr. Calistrat Chifan:

– După prima săptămână de post al bucuriei, am putut străbate cu mintea printre avalanșele de insulte care de care mai dure și mai pătimașe.
– Cuvinte grele, replici dure, tot felul de confecții verbale răutăcioase izvorâte din prisosul unor inimi pline de dreptate, justiție, adevăr, sau păreri bine construite în ceea ce privește o faptă negheobă săvârșită la un moment de neatenție și neluare aminte.
– Un moment în care sigur Duhul Sfânt pleacă de la om, cum mi s-a întâmplat și mie.
– Ce se ruga regele David în psalm?
“DUHUL TĂU CEL SFÂNT NU-L LUA DE LA MINE”.(Psalmii).
– Evident, în prima clipă ești tentat să zici: satana !
– Evident, nu este așa sub nici o formă, chiar de la el ar trebui să-mi cer scuze că i-am înmulțit osteneala demonică, stârnindu-i valuri de prieteni care și-au îndreptat artileria răutății asupra Bisericii în primul rând, au scuipat obrazul lui Dumnezeu, prin manifestarea mea infantilă și nedemnă, asupra celor două enoriașe cu un comportament nedemn de viața noastră creștină în Biserică, trebuia să iert:
“De șaptezeci de ori câte șapte”.(Sf.Evanghelie).
– Mai întâi lui Dumnezeu și celor bine credincioși le cer iertarea creștină, pentru că le-am tulburat liniștea postului, a sufletului și a minții, prin prosta ieșire din fire, și gestul brutal de răfuială cu cele două femei mici sufletește și moral.
– Scuzele nu folosesc la nimic, fapta este incalificabilă și demnă de pedeapsa primită, atât din partea superiorilor, a publicului, a societății consternate de un gest injust, pe fondul unor ambiții feminine, provocate în formă continuă, instigând la dezordine în timpul slujbelor, însă raportate la persoana mea, omul iute și neatent în momentul nedorit, s-au petrecut cele știute.

https://www.youtube.com/watch?v=IF8zj166bww

– Simt că lecția de la Dumnezeu, a fost cu scopul de a vedea că sunt om cu slăbiciune și pot cădea în ispită, dacă nu am trezvie în minte.
– Cum zice Octoihul în slujba cultului zilnic: Văzându-se satana zgândărit de lucrarea rugăciunii, a alergat ca odinioară în Rai la răutatea cea veche, împlinind cu bună știință ceea ce avea de făcut”, și chiar i-a ieșit o lucrare de lux.
– Acum cu mintea limpede, fără a mima vre o umbră de smerenie, sincer îmi asum întreaga greșeală petrecută, peste care poate s-ar fi putut păși în cu totul vre o altă formulă.
– Mulțumesc deopotrivă creștinilor firești și obișnuiți, care au luat lucrurile așa cum sunt, apoi celor care au ales să se roage păstrând tăcerea, dar și celor care fie că mă cunosc din vedere, din auzite, din vorbe, zvonuri, mituri, povești sau legende, mai mult sau mai puțin reale, au avut atitudini foate aspre, le cer scuzele de rigoare, că am intrat în mintea sau sufletul dumnealor, să le perturb, liniștea, pacea sau gândurile prin acest subiect.
– Nu este doar vina mea personală, chiar o parte din “media”, și-a adus un aport deosebit prin metodele ei clasice de destorsionare a realității lucrurilor, să facă dintr-un călugăr obișnuit, un personaj de carton, un impostor, un pericol public, un personaj negativ al societății.
– Nu sunt supărat, nici afectat, trebuie să mulțumim Domnului și pentru ocară.
Îmi pare foarte rău că am distras atenția mijloacelor de informare în masă, de la lucruri mult mai serioase și importante necesare societăți, la infantilul și mediocrul meu conflict cu cele doua femei.
– Am înțeles cât de bună este pacea și răbdarea, cum spune profetul Isaia:
“Dă pricină înțeleptului și mai înțelept va fi”.(Sf.Scriptură).
– Chiar Domnul nostru Iisus Hristos, ne-a atras atenția ca slujitori ai altarului:
“Feriți-vă de oameni răi”!(Sf.Evanghelie).
– Chiar marele Apostol Pavel, cuvântul de foc al Epistolelor ne îndeamnă:
“De polemici și contradicții ferește-te că nu zidesc Biserica”.(Epistole).
– Iar eu, păcătosul și neînțeleptul am făcut exact contrar învățăturii.
– Ce dulce spune Dreptul Simeon în cuvintele Sfintei Evanghelii, la praznicul Întâmpinării Domnului:
“Aceasta s-a făcut, ca să se descopere gândurile din multe inimi”.(Sf.Evanghelie).
– Într-adevar, de la acest incident izolat, care se putea întâmpla oricui, nu neapărat numai mie personal, s-a creat un suflu de răutate inimaginabil de tendențios și dușmănos, în mod inexplicabil, care a cuprins intreaga suflare.
– Chiar nu am grija nimănui, am treabă doar în atribuția ce mă reprezintă, nu intru în intimitatea nici unei persoane neinvitat și nu mă ofer gratuit, nesolicitat, la dat sfaturi sau păreri cuiva.
– Sincer mulțumesc lui Dumnezeu, pentru numărul mare de îngeri păzitori, de ocrotitori neștiuți și necunoscuți, care veghează atat de aproape și din scurt, mântuirea mea personală.
– Tuturor le mulțumesc de încredere și neîncredere, vă asigur de toată sinceritatea mea, de buna intenție, de tot binele pe care am căutat să-l lucrez în numele lui Dumnezeu.
– Sunt ortodox convins, cred în toată învățătura Sfintei Scripturi, în suflet, în actul de mântuire, nu am intenții ascunse sau necreștine, sau neortodoxe, nu înțeleg de ce această aversiune sufletească bruscă față de un derapaj din neatenție.
– Știu, că smerenia este temelia creșterii duhovnicești, de aceea regret că am fost subiectul acestui act nedemn de un ortodox și am judecat lucrurile neatent.
– Dar merg pe ideea că așezându-se lucrurile în normalitate, ne vom putea ierta unii pe alții, împlinind mai departe Legea lui Hristos.
“Iertați și se va ierta vouă”!(Sf.Evanghelie).
– “Și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”.(Rugăciunea Domnească).
– Post cu pace și multă bucurie în suflete.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

9 COMENTARII

  1. Bătaia-i ruptă din rai (vorbă din bătrîni)
    De ce te-ai duce la un preot sau călugăr de care nu-ți place?
    Mediatizarea este, poate și femeile, din planul vechi, nebunesc, fără izbîndă, „Scoaterea din Om a Lui Dumnezeu”.

  2. …atata incredere ce am avut in acest preot CALISTRAT ,atata reclama ce i-am facut de atata amar de ani incat nici nu mai doresc in viata mea sa mai aud de el,atata dezamagire mi-a facut,toti cei care stiau cat il iubeam eu,si tot timpul ii bateam la cap ,mai rau ca un sectant,din ala care-ti bate pe la poarta ,usa sa te treci in secta lor asa ,chiar mai rau ca aia eram eu,nu contenesc sa ma atinga ,”ai vazut calistrat al tau ce a facut?oricate scuze si-ar cere el de la acea femeie,la cei se-l ridicau in slavi,ramane un MARE NEMERNIC ,nu merita nimic,nimic e demn de toata compatimirea ,numai un senatoriu il mai poate tine linistit cu medicatie la timp.UN MISOGIN LIBIDINOS,asa sa dovedit a fi pana la urma.

  3. Un mod de a-si cere scuze fara a-si cere. Si de a se mai lauda putin. Adica era musai sa dea acel citat ca e un prilej pt intelept de a deveni si mai intelept? Sa afirme deci indirect ca dansul e intelept? Apoi, suna bine si just ca a afirmat ca a fost provocat. Dar era musai sa le scuipe iar public pe femeile alea si sa spuna ca sunt mici moral si spiritual? Are cine sa le judece! A cere iertare nu inseamna sa faca iar judecati de valoare. Putea sa vorbeasca despre situatia lui si atat. Miroase a multa mandrie tot textul! Toate reflectiile alea le putea tine pt sine si sa faca roada cu ele. Tacere asteptam de la dansul si un pas in spate. Unii prea sunt nonstop pe youtuburi. Viata religioasa e interioara si in cadru anume, organizat, in special.

  4. nu mi se pare o pocainta sincera, tot isi cauta circumstante atenuante.. dar nu asta e cea mai mare problema pentru care trebuie sa-si ceara scuze, ci bazaconiile pe care le debiteaza de ani de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate