Părintele Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a scris că Halloween-ul este o „sărbătoare” care „încurajează deghizarea copiilor în tot felul de personaje care de care mai întunecate, hrănindu-se astfel un comportament care le dăunează sufletește?”
Părintele Agachi a deplâns faptul că oamenii aleg să-și expună copiii la asemenea fenomene.
„Avem atâtea alternative benefice prin care putem cultiva în sufletele copiilor noștri decența, bunătatea, formarea unui caracter frumos, iar noi alegem costumele de groază și îi încurajăm să se comporte într-un mod care se reflectă negativ asupra vieții lor”, a scris domnia sa.
„Nu trebuie niciodată să scriem decât despre ceea ce iubim. Prin uitare, prin tăcere, pedepsim ceea ce am considerat urât sau obișnuit, în plimbarea de-a lungul vieții” (E. Renan).
Dar când vine marea „celebrare” a Halloween-ului, parcă nici tăcerea, nici uitarea nu-ți vin la îndemână.
Ai vrea să taci, dar cum poți să o faci când se încurajează deghizarea copiilor în tot felul de personaje care de care mai întunecate, hrănindu-se astfel un comportament care le dăunează sufletește?
Ai vrea să uiți, dar, după ce privești câteva „costumații”, trebuie să ai nervi de oțel pentru a trece peste ceea ce vezi fără a-ți traumatiza optica asupra vieții.
Și atunci scrii sau vorbești și tu despre „estetica urâtului” uimit de faptul că frumusețea a devenit „retrogradă”. Dar critici urâțenia în zadar pentru că oamenii întotdeauna vor alege ceea ce iubesc în dauna a ceea ce le este de folos.
Avem atâtea alternative benefice prin care putem cultiva în sufletele copiilor noștri decența, bunătatea, formarea unui caracter frumos, iar noi alegem costumele de groază și îi încurajăm să se comporte într-un mod care se reflectă negativ asupra vieții lor.
Putem mai mult. Putem mai bine de atât”, a notat pr. Adrian Agachi.
Patriarhia Română și Biserica Ortodoxă, în general, a criticat Halloween-ul, numindu-l o „sărbătoare cu origini păgâne”, care dăunează dezvoltării copiilor.