vineri, ianuarie 17, 2025
ACTUALITATEPoveștiR3 | Daniel Cantoreanu și SIlvian-Emanuel Man, despre Arborele Genealogic. Cum a...

PoveștiR3 | Daniel Cantoreanu și SIlvian-Emanuel Man, despre Arborele Genealogic. Cum a reușit Daniel Cantoreanu să afle că e înrudit cu Ștefan cel Mare? VIDEO

„Arborele genealogic reprezintă mai mult o descriere a voastră decât a celorlalți pentru că, nu numai că vă va arăta lucruri foarte importante despre voi, dar vă va și responsabiliza”, spune Daniel Cantoreanu, în Podcastul PoveștiR3.

În ultima ediție a podcastului publicației R3media, i-am avut alături pe Daniel Cantoreanu (IT-ist, 32 de ani) și Silvian-Emanuel Man (istoric, 29 de ani). Daniel Cantoreanu a reușit să-și realizeze arborele genealogic extins al familiei sale, ajungând cu acesta până în secolul al XIII-lea, aproximativ în anul 1260. Astfel, discuția din cadrul emisiunii s-a concentrat pe acest lucru, Silvian-Emanuel Man venind ulterior cu perspectiva unui istoric asupra performanței domnului Cantoreanu și asupra genealogiei, în general.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Iată câteva părți importante din podcast-ul pe care vă invităm să îl urmăriți:

Daniel Cantoreanu, despre înrudirea sa cu Sfântul Voievod Ștefan cel Mare:

„Pe ramura maramureșeană a familiei mele, anume străbunicul meu, care este născut în Săliștea de Sus, Botă Grigore pe numele său, făcând arborele său genealogic și al familiei, am descoperit că o altă ramură din care el provine, anume cea a mamei sale, este cea a familiei nobiliare Vlad de Săliștea de Sus, familie care împreună cu familia Iuga și familia Chiș, reprezintă una și aceeași, anume sunt descendenți din Iuga Voievod al Maramureșului, care este considerat de către Alexandru Filipașcu fratele lui Bogdan al Întâilea Descălecătorul.

Și într-un studiu pe care l-am cercetat, făcut de Lia și Adrian Bătrâna, pe osemintele descoperite în mormintele bisericii Sfântul Ierarh Nicolae din Rădăuți, unde sunt rămășițele mai multor domnitori și mai multor persoane din familia lui Bogdan al Întâilea, cercetând arborele genealogic pe care ei l-au întocmit pe probele ADN, am descoperit că Bogdan al Întâilea este tatăl Margaretei Mușata, care este bunica lui Alexandru cel Bun, bunicul lui Ștefan cel Mare. De aici înrudirea cu acesta.”

Daniel Cantoreanu, despre dificultățile întâmpinate de-a lungul cercetării sale:

„Cred că un alt impediment foarte mare a fost acela al oamenilor. Pentru că în continuu m-am întâlnit cu oameni, a trebuit să discut cu oameni, lucru care n-a fost neapărat o problemă pentru mine, mi-a plăcut să socializez dintotdeauna, dar principala problema a fost atunci când te lovești de anumite mentalități ale oamenilor și trebuie, întâi de toate, să oferi o garanție într-un anumit mod acelora că informațiile pe care tu le ceri nu vor fi nici în detrimentul lor, nici folosite în vreo cauză care să le aducă vreo pagubă, pentru că, onest vorbind, cred că cea mai des întâlnită întrebare pe care am primit-o legat de arbore a fost «pentru ce-ți trebuie asta?», «vrei vreo moștenire?», «ai vreun alt scop ascuns pentru care faci asta?», «de ce?». Principala întrebare a fost «la ce-ți trebuie informația?» și la fiecare persoană a trebuit să abordez diferit subiectul și să tratez diferit.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Spre exemplu, cu anumite rude mai bătrâne trebuia să-i liniștesc cu faptul că nu este vreo situație în familie pe care eu încerc să o dezgrop sau să o lămuresc. Nu este o ceartă anume pe care vreau să o aduc în discuție ci pur și simplu e o curiozitate de-a mea, și mai mult de atâta o dorință de-a mea de a afla adevărul despre anumite întâmplări din familie dar și în special despre oameni din familie.”

Daniel Cantoreanu, despre străbunicul său deținut politic în perioada comunistă:

„Străbunicul meu, Cantoreanu Gheorghe, despre care știam din familie că a fost întemnițat și a murit în închisoare, anume în Închisoarea Aiud, fiind arestat în 1958, a fost trimis la nenumărate închisori cum a fost întâi la Suceava, apoi la Botoșani, după care Jilava și în cele din urmă la Aiud, unde a și sfârșit.

Această poveste sincer, m-a motivat foarte tare, întâi de toate pentru că mi-a arătat ce caracter puternic a putut să aibă. Nu numai relatări indirecte ale celor care au fost întemnițați la Aiud mi-au fost un model ci chiar și relatările din familie. Toate rudele cu care am discutat, și care mi-au povestit de el mi-au spus că a fost un om demn, a fost un om care și-a iubit neamul din care făcea parte și un om foarte credincios.”

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Daniel Cantoreanu, despre cum suntem cu toții înrudiți, într-o formă sau alta:

„Am descoperit că foarte mulți dintre noi suntem înrudiți într-o anumită formă sau alta. Într-adevăr noi știm, cum se spune, da până la urmă toți suntem o rudă mai departe sau într-o oarecare măsură, dar a vedea exact relația pe care o avem unul față de celălalt ne și responsabilizează mult mai tare pe unii față de alții, pentru că realizăm că nu suntem pur și simplu niște străini care trăim în același loc și suntem aruncați împreună într-un mediu, ci suntem chiar niște persoane care avem niște legături și mai mult de atâta, a căror viață și trecutul familiei se întrepătrund.

Chiar o concluzie pe care am tras-o de curând, legat de un strămoș car a avut o boală genetică, este că dacă el nu ar fi avut acea boală genetică eu nu aș mai fi existat pentru că el nu ar mai fi cunoscut-o pe străbunica mea.”

Daniel Cantoreanu, despre importanța arborelui genealogic și cunoașterii înaintașilor:

„Cercetați cât de multe puteți și puneți cât mai multe întrebări pentru că vă veți descoperi întâi de toate pe voi. Arborele genealogic reprezintă mai mult o descriere a voastră decât a celorlalți pentru că nu numai că vă va arăta lucruri foarte importante despre voi dar vă va și responsabiliza.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Pentru că aflând anumite lucruri și anumite întrebări pe care vi le veți pune și tot voi le veți răspunde, veți trage niște concluzii că aceste povești trebuie spuse mai departe și împărtășite și cu ceilalți. Mai mult de atât, ca o concluzie, ce vreau să spun e că oricât de multe impedimente ați avea, să nu vă opriți din cercetarea voastră, oricât de mică sau de mare ar fi.”

Acesta a vorbit și despre pașii pe care i-a parcurs, despre rudele sale cu origini străine și despre ajutorul pe care l-a primit de-a lungul celor patru ani.

Istoricul Silvian-Emanuel Man aduce lămuriri în privința performanței lui Daniel Cantoreanu, precizează că acest lucru nu este atât de rar întâlnit și critică, totodată, lipsa digitalizării arhivelor naționale – fapt ce ar ajuta enorm istoricii și cercetătorii din România.

Silvian-Emanuel Man, despre Evul Mediu românesc și voievozii maramureșeni:

„Iată că exista civilizație și în evul mediu românesc, pentru că persoanele la care a făcut Daniel trimitere, și alte persoane pentru care există arbore genealogic, până la urmă au fost numiți nobili și recunoscuți ca nobili de către regii maghiari, au fost recunoscuți ca voievozi ai Maramureșului de către regii maghiari.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Deci nu este vreo născocire naționalistă, cum ar spune unii, și așa mai departe, a unor istorici care încearcă să acrediteze ideea că noi suntem buricul pământului. Este vorba despre o realitate concretă, istorică. Că am avut niște structuri social-politice, în special în Maramureș și în Țara Hațegului, care au rezistat cu tărie ocupației maghiare.

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, vorbește la un moment dat într-o conferință, ținută chiar aici la noi, la Iași, despre cum Maramureșul la un moment dat tindea ușor, ușor să „fugă” spre Moldova și avea această capacitate, aproape și regii maghiari se temeau tocmai de această legătură dintre nobilii maramureșeni care de fapt au fondat Moldova ca stat, și legăturile pe care le aveau în continuare, Maramureșul avea tendința să se unească chiar cu Moldova.”

Silvian-Emanuel Man, despre lucrarea lui Daniel Cantoreanu și criticii acesteia:

„Studiul lui Daniel, chiar dacă el nu este un istoric specialist și cumva asta este și o mare problema astăzi. Există senzația că doar cei care au terminat facultatea de istorie și eventual au și un doctorat în domeniu pot să-și dea cu părerea despre un anumit subiect și asta este despre orice alt subiect în orice alt domeniu. Nu este greșit, în primul rând cei care l-au criticat pe Daniel nu au analizat în primul rând lucrurile pe care le-a spus el și nu anumite lucruri greșite pe care le-a preluat presa mai mult din dorința de a atrage atenția.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Daniel a spus că este rudă cu Ștefan cel Mare nu descendent al lui Ștefan cel Mare, unde de-acolo s-au făcut o grămadă de glumițe cu soțiile lui Ștefan cel Mare, asta pe de-o parte. Pe partea cealaltă, din păcate cei care au criticat vin în special din zona Moldovei, unde (este o realitate) nu este o cunoaștere profundă a realităților istorice, și documentare din Transilvania și în special din Maramureș și Țara Hațegului, acolo unde documentele îți pot permite să-ți faci genealogia pe o perioadă mult mai îndelungată de timp.

Cred că lucrul prin care iese în față foarte bine toată această activitate a lui Daniel, spre deosebire de alte lucrări genealogice pe care le-am văzut, este capacitatea de a integra nu doar ascendenții săi, cum se face în mod normal pentru că arborii genealogici pot să fie de principiu ori de ascendență (de strămoși) ori de descendență , deci plecând de la un anumit strămoș comun să vedem care sunt descendenții acestuia. Dan a lucrat atât pe ascendenți cât și pe descendenți, și acesta este tocmai lucrul extraordinar.”

Silvian-Emanuel Man, despre importanța genealogiei:

„În primul rând pentru faptul că realizăm că nu suntem aici de ieri, de astăzi, de fapt suntem pe-acest pământ de mult mai mult timp. Și în primul rând, a-ți cunoaște genealogia este de fapt o formă de a-ți iubi țara și neamul. Chiar îmi adusesem acum aminte că, legat de glumele pe care le făceau legat de Daniel cu Ștefan cel Mare, în Franța există o asociație a acelora care sunt descendenți din regele Hugo Capet. (…)

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Eseuri antiromantice, de Irving Babbitt, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Deci există în străinătate un cult real pentru genealogie, o adevărată preocupare care ar trebui în mod normal să existe și la noi, pentru că în momentul în care ar exista o astfel de cultură genealogică în România, am realiza că nu mai suntem un popor care vine de nicăieri și merge spre nicăieri, așa cum ni se insuflă de o perioadă de timp încoace; asta pe de-o parte.

Pe partea cealaltă, la fel cum a spus și Daniel, sunt povești reale de viață, îți răspunzi la niște întrebări despre tine însuți, înțelegi de ce ești tu într-un fel și că într-o formă sau alta, strămoșii tăi au lăsat o sămânță bună în tine. Și totodată realizezi să vezi cât de importantă este viața unui om, pentru că în momentul în care tot ajungi să lucrezi arbori genealogici și vezi câți descendenți există dintr-o anumită persoană, începi să-ți pui întrebarea cum ar fi fost dacă respectivul nu ar fi existat. Lumea ar fi fost total diferită.

Adică realizezi, să spunem, într-o formă mult mai largă concluzia filmului „It’s a wonderful life”. Realizezi de fapt cât de importantă este viața omului și începi să o respecți și să o protejez mult mai mult.”

Istoricul drd. Silvian-Emanuel Man a mai vorbit și despre metoda de construire a unui arbore genealogic și despre digitalizarea instituțiilor publice.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Daniel Cantoreanu este născut în Piatra Neamț, unde a terminat și liceul, la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”. Este licențiat în Cibernetică, Statistică și Informatică Economică în cadrul Academiei de Studii Economice din București (ASE), având și o a doua licență în cadrul Facultății de Informatică a Universității din București. În prezent, are 32 de ani și lucrează ca inginer de software în cadrul unei companii din București.

Silvian-Emanuel Man este tot din Piatra Neamț și a terminat același liceu. Este licențiat în istorie și drept, are un master în istorie, iar actualmente este doctorand în istorie. Toate studiile universitare și le-a desfășurat în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este fondatorul Ligii Studenților (LS IAȘI), fiind președintele organizației din 2013 până în 2019. Acum, este președinte de onoare și coordonează diferite activități în cadrul asociației.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE