marți, martie 18, 2025
ACTUALITATEPosibil tun funciar pe Clisura Dunării? Acuzații la adresa primarului din Berzasca

Posibil tun funciar pe Clisura Dunării? Acuzații la adresa primarului din Berzasca

Primarul din Berzasca, Petru Nicolae Furdui, este acuzat de către un consilier că ar fi orchestrat un tun financiar, prejudiciind comuna cu peste 1,7 milioane de euro.

Conform consilierului Oliver Ieremici, a fost depusă deja o plângere la Prefectura Caraș-Severin. Toate aceste informații, precum și altele se regăsesc într-un email trimis pe adresa redacției, mesaj pe care-l redăm mai jos:

„În data de 24.06.2020 pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al comunei Berzasca apare aprobarea unui contract cadru de vânzare cumpărare a nu mai puțin de 22 de parcele de teren intravilan cu scopul de a desfășura activități legate de domeniul turismului. Primarul Furdui Petru Nicolaie prezenta ca o oportunitate de dezvoltare turistică de neratat această vânzare și mai presus poate aduce resurse vitale comunității din zona Berzasca.

În fapt, planul acestui adevărat tun funciar era pus la cale de multă vreme înainte, căci doar actele de pe masa consilierilor locali erau atent pregătite de arhitecții acestui tun, din aparatul primarului, dar și cu sprijinul celui fără de care nu ar fi putut face jongleriile economice, evaluatorul ANEVAR – DAN GRECU, cel care in data de 11.06.2020 se înregistrează la Primăria Berzasca pentru a evalua terenurile ce urmau a fi vândute, pentru a stabili cota de piață.

Acest evaluator scrie in documentele prezentate consilierilor ca terenul este liber de imobile și că se află în intravilanul comunei COZLA, dar nu specifică însă partea plină a paharului, că au ieșire spre BALTA COZLA cu acces direct la DUNĂRE, că terenul este propice pentru construcții, și mai mult prezintă doar părțile negative precum lipsa utilităților. Acesta consemnează negru pe alb că nu sunt rețele de energie electrică, nici de apă sau canalizare. Dumnealui nu a găsit nici măcar rețea de telefonie și nici măcar semnal la telefonul mobil. Aste fiind spuse acesta evaluează rapid din pix terenul la prețuri infime, de 20 de ori mai mici decât cele din anunțurile de la mica publicitate de pe site-urile de profil.
Spre bucuria primarului se aprobă totul cu sprijinul consilierilor locali duși de nas rde aportul de evaluare. Si nu așteaptă prea mult și stabilește data licitației 30 iulie 2020, dată pe care noi nu am găsit-o prin anunțurile online, dar il vom întreba pe domnul primar in baza legi 544 a liberului acces la informații de interes public.

Apar și documentele cu prețul „pieței” stabilit la aproximativ 5 euro (!!!) pentru un metru pătrat de teren, iar parcelele pregătite la 1000 de metri pătrați fiecare. După ce am consultat mai multe situri de profil, am găsit mai multe terenuri la pretul de 80 – 100 euro pentru un metru pătrat de pământ pe aceeași șosea națională DN 57 cu asfalt pe care domnul membru ANEVAR nu a observat-o in raportul de evaluare de 5 euro metru pătrat.

În data de 30 iulie la Berzasca este forfotă mare, apar cumpăratori, dar unii chiar însoțiți de potențiali investitori care uni dintre ei ne-au relatat că au intrat in contact chiar cu Petru Nicolaie, care le-ar fi sugerat că dacă vor să cumpere teren aici, trebuie sa discute exclusiv cu el.

Din calculele noastre valoarea prejudiciului, daca acele terenuri ar fi fost evaluate la nivelul pieței chiar si in aceste vremuri grele ar fi de 1,7 milioane Euro, adică mai bine de 80e in minus pentru un metru pătrat pe malul Dunării.

Dar să privim situația de ansamblu și din punct de vedere istoric, primii locuitori ai aşezării COZLA au fost germani aduşi să lucreze la drumului de la Moldova Nouă şi maghiari aduşi să supravegheze lucrările. Totodată, s-a intensificat exploatarea cărbunilor şi între 1830 – 1850 s-au deschis minele nr. 1-6 iar în 1876 mina „Ida”. Aşadar, Cozla a fost mai mult o colonie minieră şi nu s-a dezvoltat în mod deosebit. În 1911 s-a introdus curentul electric.
În perioada interbelică a fost asimilată Berzascăi. La reorganizarea administrativă din 1966 a fost făcut sat aparţinător comunei Berzasca. Iar la recensământul din 2002, localitatea Cozla avea 116 locuitori, din care 107 români, 7 cehi, un maghiar şi un sârb. Acum ne dăm seama că toți acești ani aceasta localitate a fost privită de către inițiatori acestei afaceri imobiliare ca pre o vacă de muls, curentul electric introdus acum mai bine de 100 de ani, a fost subit întrerupt, locuitori „invitați” in blocurile ANL din Berzasca și așa însuși arhitectul tunului funciar, Primarul Comunei Berzasca, a reglat lucrurile in stil mafiot, prin acțiuni subversive, subevaluare, intimidare și umilirea populației de acolo, acțiune ce a decurs in forma continua mai mulți ani pana când spre totala sa satisfacție a ajuns “cu aducere la îndeplinire” pentru departamentul de urbanism vânzarea primei porțiuni de terenuri.

Acum actele sunt făcute, vânzările încheiate ne rămân doar întrebările cum se 1000 de metri la Dunăre costa doar 5000 de euro?

La ce proprietari vor ajunge defapt acele terenuri și care va fi prețul real?
Oare primarului din Berzasca Furdui Petru Nicolaie a avut vreodată reala intenție de a dezvolta turismul, prejudiciind afacerile familiei sale?

La momentul la care transmitem aceste date, Oliver Ieremici, consilier local ce nu a participat la ședința din 24.06 a depus deja sesizare la Prefectură pentru a atrage atenția asupra acestor nereguli”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE