miercuri, octombrie 9, 2024
ȘTIRIPopulism jenant la USR: Parlamentarii au anunțat că-și depun demisiile ca să...

Populism jenant la USR: Parlamentarii au anunțat că-și depun demisiile ca să nu beneficieze de pensii speciale. În realitate, nu au niciun efect juridic

Deputații și senatorii USR își vor da demisia din Parlament marți dimineață, pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială, a anunțat liderul USR Dan Barna pe Facebook.

„Așa cum am anunțat în această după-amiază, mâine dimineață deputații și senatorii USR își vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială.

Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți din această țară. Să reprezinți voința populară este o onoare, nu o corvoadă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Pe agenda Parlamentului este deja de patru ani un proiect de lege al USR care urmărește eliminarea acestor pensii. Patru ani de zile în care niciodată nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru. Niciodată.

Dar, pentru că am promis oamenilor că nu vom beneficia de ele, ne vom depune demisiile înainte de finalul acestui mandat.

USR PLUS va face din eliminarea pensiilor speciale condiție esențială pentru participarea la orice coaliție de guvernare”, a scris Barna.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

În realitate, însă, demisiile membrilor USR nu au niciun efect juridic, pentru că, în conformitate cu Statutul Deputaților și Senatorilor, un ales poate demisiona doar în anumite condiții. Iar pentru ca demisia să fie validată, este nevoie de întrunirea Plenului Parlamentului. Ceea ce, având în vedere că mai sunt câteva zile înainte de încheierea mandatelor, nu se va mai întâmpla.

Acest lucru a fost consemnat de mai mulți lideri politici, între care și Eugen Tomac, de la PMP.

„Eu mi-am dat demisia din Parlament anul trecut, nu anul acesta cu 10 zile înainte de alegeri, dar nu le pot spune oamenilor că odată ce mi-am dat demisia nu voi avea pensie specială. Teoretic, nu am un mandat întreg 2016-2020, pentru că în iunie 2019 am plecat din Camera Deputaților. Eu în schimb am un mandat întreg 2012-2016 și, conform prevederilor din lege, beneficiez de pensie specială. Pentru un mandat întreg și cei doi ani și jumătate de mandat din 2016-2019. Prin urmare, ceea ce am făcut totuși pentru a nu beneficia de pensie, am declarat în plenul Camerei Deputaților, cerând sa se consemneze în stenogramă, care se publică în Monitorul Oficial că renunț la acest drept. Am fost singurul parlamentar care a făcut asta!!! Mai mult decât atât, dacă astăzi toți parlamentarii noștri și-ar da demisia, dar ei mai au mandate întregi demisia lor nu are niciun efect. Așa este și în cazul celor de la USR, ei azi își dau demisia, dar peste zece zile toți sunt realeși, dacă nu eliminăm pensiile speciale totul rămâne praf in ochi”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu afirmă că demisiile date în ultimele zile de mandat „sunt aproape inutile”, pentru că plenul Parlamentului ar trebui să le valideze. Totoodată, ea spune că în realitate nu e nevoie de nici o demisie ca să nu primesti pensia specială – „Nu o ceri, nu o primești”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„Ca imagine poate să dea bine, dar în realitate nu e nevoie de nici o demisie ca să nu primesti pensia specială. Ca să o primesti trebuie să o ceri. Nu o ceri, nu o primesti. E un act de voință, nimeni nu te obligă să o primești”., scrie pe Facebook Adriana Săftoiu.

Ea apreciază că demisiile date în ultimele zile de mandat sunt „aproape inutile”.

„Ca să înceteze mandatul nu e suficient să iti dai demisia, trebuie ca Parlamentul să le valideze și e destul de greu să mai cred că se va întruni Parlamentul actual în ultimele două zile din această legislatură ca să valideze niste demisii. Și o spun în cunostință de cauză dându-mi demisia din Parlament în 2012 cu un an înainte să imi termin mandatul, adică să fie timp să valideze încetarea mandatului”, conchide Săftoiu.

Florin Roman a spus că „asistăm la o telenovelă pe care Liviu Dranea și Marcel Ciolacu au pus-o în arenă în 2016”.

„Este exact același comportament și aceeași atitudine. În 2016 Liviu Dragnea și Marcel Ciolacu își depuneau demisia cu data de 19, știind că plenul nu se va mai întruni și practic vor rămâne cu mandat întreg. În același fel procedează azi colegii noștri, care văd că au aceleași obiceiuri politice ca partidele vechi. Sunt doar niște demisii teatrale, fără efect juridic. Demisia nu înseamnă renunțarea la pensie specială. Restul e doar circ ieftin de campanie”, a adăugat liderul deputaților PNL.

„Exemplul” celor de la USR a fost urmat și de câțiva politicieni de la PSD, între care Marcel Ciolacu și Gabriel Leș.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE