ACTUALITATEPolonia și Ungaria cheltuie masiv pentru a încuraja natalitatea - alocații lunare,...

Polonia și Ungaria cheltuie masiv pentru a încuraja natalitatea – alocații lunare, bani pentru casă și mașină, ajutor de școlarizare, garantarea unei pensii pentru „mamele eroine“

Partidul conservator Lege și Justiție (PiS) ce guvernează Polonia a introdus, în 2016, măsura „500plus”, prin care mamele primesc 500 de zloți (aprox. €112) pe lună pentru fiecare copil, dacă au mai mult de un copil.

Aceeași sumă o primesc și tutorii copiilor, dar și familiile cu venituri mai mici de 800 de zloți pe lună care au un singur copil. Suma crește la 1.200 de zloți dacă copilul are dizabilități, potrivit Ziarul Financiar.

Datele autorităților poloneze arată că deja peste 2,6 milioane de familii cu aproximativ patru milioane de copii beneficiază de programul „500plus”. Copiii primesc, până la împlinirea vârstei de 18 ani, alocația echivalentă cu jumătate din salariul minim pe economie (în timp ce, în România, alocația reprezintă puțin peste 15% din salariul net minim pe economie).

Astfel, proiectul „500plus” asigură un venit minim, de bază, universal ce depășește barierele ideologice ale guvernărilor din trecut care considerau că familiile sărace „sunt incapabile să-și administreze banii”, spune Tomasz Inglot, profesor de științe politice la Universitatea de Stat din Minnesota și specialist în programe sociale din Europa de Est, pentru The Atlantic.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Drehervei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Totodată, guvernul polonez a adus în scena politico-socială și programul „300plus”, prin care se oferă bani pentru școlarizarea copilului, respectiv „MamaPlus”, prin care statul garantează mamelor cu patru sau mai mulți copii o pensie minimă la bătrânețe, face mai ușor pentru mamele de școlari să-și ia concediu și dă femeilor însărcinate acces gratuit la medicamente.

În Ungaria, guvernul condus de Viktor Orban, liderul partidului Fidesz, a naționalizat clinicile de fertilitate, facilitând accesul la credite generoase pentru cuplurile care promit să aibă un copil în viitorul foarte apropiat. Totodată, maghiarii acordă facilități fiscale pe viață pentru femeile cu patru sau mai mulți copii.

Maghiarii au implementat „Planul de acțiune pentru protejarea familiei”, un pachet de măsuri implementat începând cu 2019 care are ca scop crearea unei „Ungarii prie­tenoase cu familia”, după cum scrie și pe bannerele din aeroportul din Budapesta.

Programul ungar include exceptări de la plata unor taxe pentru mamele cu patru sau mai mulți copii, concediu maternal de trei ani plătit, un credit fără dobândă echivalent cu aproape 30.000 de euro pentru cuplurile tinere care se căsătoresc pentru prima dată, iar dacă familia are trei copii, împrumutul nu mai trebuie rambursat.

De asemenea, familiile cu trei sau mai mulți copii sunt eligibile pentru un credit nerambursabil de 7.000 de euro pentru achiziționarea unei mașini cu șapte locuri. Iată cum accesul facil la astfel de credite poate deschide porți spre familiile ce se află în impas, încurajând din plin natalitatea.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Acestea nu sunt singurele măsuri pro-viață sau pro-familie adoptate de guvernele în discuție. Se construiesc zeci de mii de creșe și grădinițe, tabere de vară ieftine pentru elevi, alocații pentru nepoții ce-și îngrijesc bunicii, concediu plătit pentru bunicii care muncesc dar care vor să-și îngrijească nepotul nou-născut și așa mai departe.

În Ungaria, de anul viitor, tinerii până în 25 de ani nu vor mai plăti niciun impozit pe venit. Guvernul prezidat de Viktor Orban investește 5% din PIB pe astfel de politici ce susțin familia.

România nu este un exemplu din acest punct de vedere. Ultimele statistici întocmite de Institutul Național de Statistică arată că în anul 2020 s-a înregistrat cea mai mică rată a natalității din România din ultimii 90 de ani. Datele Eurostat preconizează că până în 2050, populația României va fi mai îmbătrânită cu opt ani, populația scăzând considerabil.

În plină criză demografică, statul român descurajează natalitatea, oferind bani mamelor care își lasă copii acasă încă de la șase luni pentru a se întoarce la muncă.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Guvernul României știe foarte bine că există izvoare nesecate de noi români în Africa și în Asia. De ce să arunce banii pe fereastră încurajând natalitatea ca fraierii de unguri și polonezi!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate