ȘTIRIPolonia: Scepticism în jurul vaccinării, inclusiv între membrii Guvernului. Jurnalistă, după ce...

Polonia: Scepticism în jurul vaccinării, inclusiv între membrii Guvernului. Jurnalistă, după ce a fost injectată cu vaccinul anti-covid: Cea mai mare traumă pe care am trăit-o

Tot mai mulți polonezi sunt sceptici cu privire la vaccinul anti-covid, iar acest sentiment a fost amplificat de mărturia unei jurnaliste, Hanna Lis, cu privire la experiența sa cu respectiva injecție. Ea a intrat în șoc anafilactic după vaccinare, descriind experiența drept „cea mai mare traumă” din viața ei, scrie DW.

Cu toate acestea, tweet-ul ei a stârnit o dezbatere aprinsă cu privire la potențialele efecte secundare ale vaccinurilor anti coronavirus recent dezvoltate. Criticii s-au referit rapid la rapoarte din Marea Britanie și SUA despre modul în care injecțiile cu vaccinul anti coronavirus au provocat șocuri anafilactice.

Jurnalista nu se opune vaccinării în general, dar dorește să se facă mai multă lumină asupra subiectului, iar tweet-ul ei a atins o coardă sensibilă pentru mulți polonezi, scrie sursa citată. În mod tradițional, polonezii sunt sceptici asupra vaccinării în general.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Primul ministru, Mateusz Morawiecki, a îndemnat polonezii să se vaccineze, promițându-le că „în curând, viețile lor se vor întoarce la normal”.

Reacția jurnalistei Hanna Lis a fost să afirme că „propaganda aceasta, conform căreia vaccinările sunt un succes, este contraproductivă”.

Tomasz Sobierajski, sociolog și expert în sănătăte publică la Universitatea din Varșovia, spune că „guvernul împrăștie o propagandă exagerată despre succesul vaccinului”. El nu se arată surprins că doar 4-5% dintre polonezi vor să se vaccineze.

Dar neîncrederea în vaccinare este exprimată la vârful Guvernului. Ministrul Adjunct responsabil de bunurile statului, Janusz Kowalski, a afirmat public că nu se va vaccina: „Nu mă voi injecta. Este o problemă de libertate și alegere personală”.

Marcin Duma, șeful unui institut de sondare a opiniei publice din Polonia (IBRIS), spune că aceia care se opun vaccinării au dreptate când afirmă că aceste medicamente au fost dezvoltate și aprovate în timp record. „Nu există nicio explicație despre cum a fost posibil așa ceva într-un timp așa de scurt”. El adaugă că mulți sceptici preferă „să aștepte până ce alții se vor fi vaccinat”, ceea ce conform lui Duma, este un punct de vedere legitim.

Un sondaj realizat de IBRIS arată că majoritatea celor care susțin vaccinarea se află în tabăra stângii (82%) și a liberalilor (65%). Doar 56% din cei care susțin partidul PIS – conservator -, împărtășesc această viziune, în timp ce doar 5% dintre naționaliștii din Confederația pentru Libertate și Independență sunt de acord cu vaccinările.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...