vineri, septembrie 22, 2023
ACTUALITATEPolonia respinge noua modificare a votului UE care ar face ca Bruxelles...

Polonia respinge noua modificare a votului UE care ar face ca Bruxelles să câștige controlul asupra apărării și politicii externe

Ministerul polonez de externe spune că va apăra principiul unanimității în UE în chestiuni de politică externă, de securitate și de apărare și nu se prevede să renunțe la acest drept în favoarea votului cu majoritate calificată, informează Rmx.news.

În starea actuală, UE nu poate construi o armată și nici o politică externă cu baza la Bruxelles atunci când state membre precum Polonia au drept de veto. Bruxelles-ul vrea să centralizeze controlul acestor zone importante și să preia acest drept de la statele membre.

Polonia este complet împotriva a ceea ce ea descrie ca o acaparare de putere.

O declarație emisă de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe polonez, Łukasz Jasina, abordează propunerile de a decide asupra politicilor externe, de apărare și de securitate europeană în conformitate cu principiul votului cu majoritate calificată utilizat pentru alte chestiuni din Uniunea Europeană.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, deDavid Horowitz și Richard Poe,vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Acesta confirmă faptul că Polonia va apăra principiul unanimității așa cum este definit în prezent în tratatele UE și se va opune lărgirii sferei de aplicare a votului cu majoritate calificată în interiorul UE.

Ministerul de Externe remarcă în continuare că „unele state membre iau în considerare renunțarea la dreptul la unanimitate în deciziile privind politicile de securitate, politică externă și de apărare în cadrul UE”.

Acesta adaugă că „dacă ne confruntăm cu o renunțare coordonată la aceste drepturi de veto de către statele membre sau cu un moratoriu privind utilizarea dreptului de veto, atunci Polonia va respecta astfel de decizii”. Totuși, continuă, „Polonia nu intenționează să renunțe la drepturile sale în prezent sau în viitor”.

Documentul susține că principiul unanimității garantează drepturile statelor membre, face ca fiecare voce să fie egală și le permite statelor membre să-și protejeze interesele. Asta înseamnă că orice decizie privind războiul și pacea va rămâne în sfera statelor membre.

Ministerul polonez de externe susține, de asemenea, că forțarea deciziilor de către o majoritate ar putea duce la decizii grăbite care au consecințe negative pentru securitatea UE.

Ministerul consideră că principiul unanimității este o garanție a coerenței comunității euroatlantice prin asigurarea că obiectivele urmărite de UE sunt în concordanță cu cele ale NATO.

În cele din urmă, Ministerul polonez de externe notează că unanimitatea nu a împiedicat voința politică de a sprijini Ucraina și de a stabili misiuni în Ucraina, Armenia și Moldova. De asemenea, a fost posibil să se înființeze o misiune civilă EULEX în Kosovo fără a fi nevoie să se convină asupra chestiunii recunoașterii acelui stat.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate