vineri, iunie 2, 2023
ENERGIEPolonia obligă furnizorii să scrie pe facturi cât din sumă se datorează...

Polonia obligă furnizorii să scrie pe facturi cât din sumă se datorează politicilor privind „schimbările climatice” ale Uniunii Europene: peste 67% !

Polonia, mai precis Ministerul pentru Climă și Mediu de la Varșovia, le-a impus furnizorilor de energie din Polonia care au contracte cu clienți casnici să evidențieze pe facturile de consum trimise acestora structura detaliată a costurilor care intră în prețurile finale ale electricității, cu accent pus pe contribuția politicilor de combatere a schimbărilor climatice ale Uniunii Europene la formarea acestor prețuri, scrie Profit.ro.

Conform facturilor publicate de Profit.ro, peste 67% din preț este cauzat de reglementările europene privind „combaterea schimbărilor climatice”.

„În practică, noua reglementare obligă furnizorii să ofere clienților informații cu privire la ponderea fiecărui tip de cost în prețul final al energiei (printre altele, costul de achiziție al certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră – CO2, costul subvenționării producției de energie regenerabilă și costul reglementărilor europene privind eficiența energetică). Reglementarea are drept scop sporirea gradului de conștientizare al clienților cu privire la factorii care au determinat scumpirea energiei, la importanța chestiunilor legate de schimbările climatice și la impactul lor asupra bugetelor populației, asupra economiei și a societății”, a transmis ministerul.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La jumătatea lunii trecute, cel mai mare furnizor de energie din Polonia, compania de stat Tauron, le-a trimis scrisori de informare clienților casnici în care afirma că 59% din prețul energiei este reprezentat de costul achiziționării de certificate CO2, iar încă 8% – de cel al subvenționării producției de energie regenerabilă și al implementării reglementărilor europene privind eficiența energetică.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Ponderea certificatelor este ridicată întrucât peste 70% din producția de energie electrică a Poloniei provine de la termocentrale pe cărbune, care au cele mai mari obligații de achiziție, din cauza emisiilor lor mari de carbon. Cotația a ajuns luna trecută la aproape 90 euro/certificat, nivel triplu față de ianuarie 2021.

„Este o manipulare. Se amenință cu schimbarea de percepție a opiniei publice din Polonia față de UE și de politicile sale climatice”, a declarat șeful departamentului schimbări climatice al filialei din Polonia a organizației de mediu WWF, Marcin Kowalczyk, citat de Bloomberg. Gestul de a folosi facturile pentru a da vina pe UE pentru scumpirea energiei a fost dezavuat și de către vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (foto).

Escaladarea prețurilor certificatelor CO2 de anul trecut a fost declanșată de publicarea planurilor UE privind o nouă înăsprire a normelor privind emisiile de gaze cu efect de seră, prin care se vrea impunerea de limite și mai stricte asupra emitenților de carbon, autoritățile de la Bruxelles urmărind alinierea întregii economii a regiunii la creșterea nivelului de ambiție al țintelor sale climatice în deceniul următor. Acest lucru a atras pe piața certificatelor numeroși jucători din industria financiară, cum ar fi fonduri de investiții și hedging, care au cumpărat anticipând sporirea cererii ca urmare a înăspririi țintelor de decarbonare și au făcut ca prețurile să ajungă în apropierea pragului de 100 euro/certificat. O bună parte din veniturile rezultate din vânzarea de certificate CO2 revine statelor membre UE, inclusiv pentru investiții în modernizarea sectoarelor lor energetice. Polonia ar putea încerca să blocheze pachetul legislativ climatic al UE dacă argumentele sale „raționale” împotriva acestuia vor continua să fie ignorate de partenerii săi europeni, a declarant recent vicepremierul polonez Jacek Sasin.

De altfel, țările din Est sunt cele mai afectate de planurile Uniunii Europene pentru „combaterea schimbărilor climatice”, prin înlocuirea energiei clasice cu energia așa-zis verde. Pe lângă Polonia, și Cehia și Ungaria și-au exprimat opoziția la aceste planuri. Din România, doar partidul AUR a criticat aceste măsuri de la Bruxelles.

UE dorește să interzică cetățenilor săi să mai cumpere alte mașini decât cele electrice. Propunerea, care se numește „Fit for 55”.

George Simion, liderul partidului de opoziție, AUR,  a spus că „Fit for 55” este „o glumă pe care România nu și-o poate permite”.

AUR a cerut renegocierea „Green Deal-ul”-ului, în urma căruia urmează să închidem toate minele de cărbune, una dintre principalele surse de energie ale țării.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

  1. Pai asa se plateste datoria externa a unei tarii.Toate fondurile alea nerambursabile si imprumutrile de la EU de care se bucura lumea de fapt sunt platite inapoi la UE prin adaosuri adaugate unor servicii sau produse.
    Cele 550 Miliarde datorie ale Romaniei din ce credeti ca se platesc ?

  2. Așa model de a face lucruri îmi doresc și în România. Bravo, deci se poate. Transparent, să vadă toată lumea unde duce cancerul ideologiei Green fabricată de UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

36,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate