sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEPolitico | Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi sugerează că în...

Politico | Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi sugerează că în Europa ar putea avea loc noi redesenări de granițe și se vor construi noi echilibre de securitate. Divergențe declarative între liderii europeni, Zelenski și SUA, care vor să înarmeze în continuare Ucraina indiferent de riscuri

După mai multe săptămâni de îngrijorări cu privire la ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar zdrobi Ucraina, liderii vest-europeni sunt acum îngrijorați de ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina va reuși să câștige. Succesul recent al Ucrainei în a împinge trupele rusești din anumite teritorii ocupate i-a determinat pe lideri din Franța, Germania și Italia să concluzioneze că o victorie ucraineană, cândva de neconceput, este acum o posibilitate distinctă, potrivit Politico.

Chiar dacă liderii europeni simpatizează public cu lupta Ucrainei și, în unele cazuri chiar făcând eforturi mari pentru a sprijini țara, ei se tem, de asemenea, că ceea ce președintele francez Emmanuel Macron a numit săptămâna trecută o „umilire“ a Rusiei ar putea crea un nou set de probleme, spun oficialii occidentali.

O mare îngrijorare este că o victorie ucraineană ar putea destabiliza Rusia, făcând-o și mai imprevizibilă. De aceea, unele capitale vest-europene favorizează tacit o soluționare a conflictului, chiar dacă aceasta va costa Ucraina cu pierderi teritoriale.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Chiar dacă Macron și cancelarul german Olaf Scholz au spus în mod repetat că va depinde de Ucraina să stabilească condițiile pentru oprirea ostilităților, ei și-au subliniat recent preferința pentru o încetare a focului, mai devreme decât mai târziu.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Nu suntem în război cu Rusia“, a spus Macron într-un discurs la Parlamentul European de la Strasbourg, săptămâna trecută, subliniind că „datoria Europei este să fie alături de Ucraina pentru a obține o încetare a focului, apoi pentru a construi pacea“.

Macron a mai declarat că, după ce va fi atins pacea, Europa va trebui să construiască „noi echilibre de securitate“ – genul de expresie care declanșează alarma în țările din Europa Centrală și de Est, unde este văzută ca o recompensă pentru Vladimir Putin asupra a ceea ce se întâmplă pe teritoriul lor.

Scholz a scris o notă similară în timpul unei lungi conversații telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, vineri. După apel, Scholz a scris prin Twitter că a militat pentru trei puncte cu Putin, primul dintre acestea fiind: „Trebuie să existe o încetare a focului în Ucraina cât mai repede posibil”.

Cererea ca Rusia să se retragă imediat și să-și retragă toate forțele de pe teritoriul ucrainean nu a fost printre cele trei puncte. Într-un interviu acordat în weekend postului de știri german T-Online, Scholz, care a amânat trimiterea de armament greu în Ucraina, a declarat că Germania va continua să susțină sancțiunile împotriva Rusiei, repetând în același timp apelul său pentru o soluție diplomatică.

După întâlnirea cu președintele american Joe Biden la Washington, săptămâna trecută, premierul italian Mario Draghi a spus, de asemenea, că este timpul să începem să ne gândim la un acord de pace.

„Am convenit că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și să facem presiuni asupra Moscovei, dar și să începem să ne întrebăm cum să construim pacea”, a spus el reporterilor, adăugând că efortul trebuie să includă și Ucraina.

„Oamenii… vor să se gândească la posibilitatea de a determina o încetare a focului și de a începe din nou niște negocieri credibile. Aceasta este situația acum. Cred că trebuie să ne gândim profund la cum să rezolvăm acest lucru”, a declarat Draghi.

„Vrem ca armata rusă să părăsească pământul nostru – nu suntem pe pământ rusesc”, a spus Zelenski într-un interviu pentru postul public RAI din Italia, joi. „Nu îl vom ajuta pe Putin să-și salveze fața plătind cu teritoriul nostru. Ar fi nedrept. Macron caută în zadar o cale de ieșire pentru Rusia”, a adăugat Zelenski.

Oficialii ucraineni susțin că orice concesie teritorială față de Moscova, inclusiv Crimeea, ar deschide ușa viitoarelor incursiuni rusești pe teritoriul lor.

De cealaltă parte, secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, a declarat, după o vizită la Kiev la sfârșitul lunii aprilie, că Washingtonul crede că Ucraina „poate câștiga”.

Răspunzând la o întrebare despre apelul lui Draghi de a se face negocieri de pace, Karen Donfried, secretar de stat adjunct pentru Europa, a spus că, deși SUA cred că conflictul va fi rezolvat în cele din urmă prin diplomație, prioritatea administrației rămâne să ajute Ucraina să se apere.

„Astăzi ne concentrăm pe întărirea Ucrainei pe cât posibil pe câmpul de luptă, astfel încât, atunci când va veni momentul, Ucraina să aibă cât mai multe pârghii posibile la masa negocierilor”, a spus ea reporterilor, vineri.

Deocamdată, Washingtonul nu este îngrijorat de faptul că sprijinul european pentru coaliția condusă de SUA care sprijină Ucraina se slăbește. Un înalt oficial american a subliniat că astfel de dezbateri europene nu sunt noi și că există încă o unitate generală de scop, indicând disponibilitatea țărilor de a furniza arme Ucrainei.

„Bineînțeles că ne facem griji pentru o fractură, dar cred că și aliații înțeleg ce este în joc aici”, a spus oficialul. „Uită-te la UE. S-au certat de ani de zile pe tema petrolului și gazelor rusești, dar dintr-o dată ar putea renunța. Asta e istoric”.

Chiar și așa, diviziunile dintre cele mai mari țări ale Europei, membrii estici ai UE și SUA sunt notabile și nu se limitează doar la clasa politică.

Un sondaj recent efectuat în 27 de țări occidentale a constatat că sprijinul pentru continuarea angajamentului diplomatic cu Rusia a fost semnificativ mai puternic în Italia, Germania și Franța decât în ​​SUA sau Polonia. Aceeași tendință a fost evidentă și în chestiunea oferirii de armament pentru Ucraina, cu sprijinul mai slab în marile țări din vestul Europei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Giuseppe Conte, fostul premier italian care conduce acum Mișcarea 5 Stele a țării, membru al coaliției largi a lui Draghi, a spus că UE are nevoie de o „strategie mai analizată”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Întreaga UE, după această fază inițială în care am ajutat militar, ar trebui să se concentreze pe negocieri și să exercite presiuni pentru o soluție politică”, a spus el pentru Politico.

Deși este important ca Europa să nu „coboare garda” față de Putin, Conte a spus că UE nu ar trebui să piardă din vedere o realitate de bază: „Rusia este acolo și va rămâne acolo”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE