OPINIIPolitica și știința la români

Politica și știința la români

Faptul că România și Bulgaria se află în coada listei la Festivalul Vaccinarea Europei nu are nici o legătură cu „slaba încredere a românilor în știință” sau cu „nivelul redus al educației”, asa cum ne dojenește presa atot-știutoare.

Să nu vă imaginați că portughezii, spaniolii sau canadienii de rând umblă pe stradă recitând teorema funcțiilor implicite, purtând T-shirt-uri cu formula ADN-ului pe piept sau conversând prin baruri despre fiziologia sistemului imunitar, între doua pahare de whisky. Nicidecum. Mulți dintre ei au trecut prin școală (implicit prin cursurile de știință) ca lebăda prin deltă.

Explicația constă mai degrabă în slaba încredere a românilor și bulgarilor în clasa politică.
De mai bine de 30 de ani, practic toate partidele care s-au perindat pe la putere au avut un singur scop – să jumulească la maximum bugetul, fără să le pese o secundă de starea spitalelor sau de infrastructura deplorabilă.

De 30 de ani, visul celor intrați în politică a fost să ajungă în primării și parlamente, nu cu gândul de a face bine țării, ci cu planuri de căpătuială rapidă, cu convingerea că e simplu să fii la butoane de vreme ce oricum nimeni nu îți face nimic dacă dai pe lângă, iar populația rabdă orice.

Iar acum s-au trezit în mijlocul unei situații de criză pe care nu au dorit-o, de care nu sunt pregătiți și la care sunt nevoiți să improvizeze sau să copieze după colegul din față, ca la examenul de bac.

Nu e de mirare că populația nu are încredere în mesajele lor – cum să îl crezi pe Câțu sau pe Iohannis care astăzi îți spun niște enormităti cât casa, fac datorii externe nu se stie pentru ce, fac adunări de 5000 de oameni in interes propriu, iar mâine te îndeamnă grijuliu să te izolezi, sa porți masca si să te duci la vaccin?

Asta e problema cea mare a României – neîncrederea dintre popor și clasa politică – nu „neîncrederea în știință”.

Dacă mesajul vaccinării este într-adevăr o soluție viabilă la criza actuală, trebuie să recunoaștem că a încăput pe mâna unor mesageri foarte nepotriviți. Dumnezeu cu mila!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

4 COMENTARII

 1. Mă cam umflă râsul când aud pentru a naișpea oară cum că educația te umple de știință, ca odinioară pe dr. Dolby, și știința de înțelepciune, desigur, dacă crezi în ea, fiind, conform nou reinventatului clan criminal marxist, obiectul credinței nestrămutate pe care partidul unic o pune în practică spre gloriosul și nemaipomenit de luminos viitor comunist unde tolomacii trăiesc gratis, dansând la locul de muncă, decuplați de grijile pe care partidul magic, le ia asupră-i si le rezolvă oficiind știința! Dar hai s-o luăm din spate si să dăm cronologia de la ADI Leana de Petrești care cu patru clase care descria polimerizarea stereospecifică prin anii’80 în aplauzele în picioare ale unei cacademii întregi.Urmează epidemia de hărțuială sexuală a feministelor anilor ’90 care, debordând de știință socială s-au aruncat ca leoaicele și au căzut ca muștele în ciorba corporată, prilej cu care au pus bazele nenorocirii de azi. Urmează nașu Gore cu știința lui climaterică, un pile of trash ca să nu zic sh-t generat de un grup de meteorologi în căutarea gloriei și în care au căzut alte câteva mii de preoți ai științei care s-au lipit în politică ca muștele de bandă.Nici privatele multinaționale nu stau mai prejos cu știința, de la făcătoarele de alergii E-uri, printre care se numără și cancerele, devenite tot mai orfane printre experții big farma și pleașca asigurărilor medicale și până la pesticidele care omoară insecte și copii deopotrivă, ca neonicotinoidele lui Mosanto, responsabile de distrugerea a sute de.milioane de familii în care fetușii afectați de ele în primele săptămâni de viață intrauterină s-au dezvoltat în copii autiști începând cu explozia de cazuri din’86 care s-a stins fără consecințe asupra prodigioșilor cercetători în 2018, la aproape treizeci de ani de nenorociri. Să mai pomenim de expertiza din cadrul legalizării avorturilor din ’70, pusă în cap de fapte pe vremea lui Trump? De marii așa ziși medici ai Planned Parenthood?Și de apexul absolut albiologiei genetice, COVID, operă științifică de nivel mondial? Da, știința este o sculă importantă dar nimic mai mult. Politica, în schimb, este maimuța care o ține în mână.Și cum noul cercetător are o latură politică, iar politica este arta jecmănelii, mă apucă fiorii.Școala obligatorie a fost invenția unui prinț german care avea nevoie de impozite și morți pe câmpul de luptă.Azi, se vede faptul că n-a evoluat prea mult de atunci.

 2. Domnule Șomănescu,

  Azi m-am invrednicit (n-am mai rezistat, zgândărit de „teorema funcțiilor implicite”, menționată de autor!) să încerc să aflu (de pe platforma dvs.) cine este autorul. Dar am făcut-o după o pauză de mic-dejun, timp în care am încercat să ghicesc: cine învață așa ceva ? Nu m-am putut gândi la altceva decât: „matematică sau fizică” (studenții la chimie or învăța-o ?).

  Apoi m-am bucurat: o nimerisem bine!

  Acum, nu mă aștept de la d-l G.P. să susțină (precum d-l A.D., pe care trebuie să îl „verific” – întru luare de cunoștință) că nu par să mă pricep la nimic anume, dar marea întrebare rămâne: de ce nu scriu ziariștii lumii libere (nici măcar … amatorii!) nimic despre învățământ ? (La „Judecata de Apoi” cum vor răspunde ?)

  D-l G.P. ar fi putut să scrie despre … fizică! Mai există ?! Că acum cele mai „tari” Bac-uri sunt de … mate-INFO! Ar fi putut scrie o țâră mai adânc despre învățământul tuturor țărilor de care ne povestește. De exemplu despre WISEMath (wisemath.org), care luna viitoare face un deceniu de viață! De acolo ați putut vedea încântătorul clip al unui profesor universitar care preda cu grație (părinților) tabla înmulțirii cu 9 – la ceva buletin meteo! Ați vedea că, în ultimii 2-4 ani, numărul „adeziunilor” (din partea publicului, care ar trebui să susțină disperarea universitarilor) a scăzut la 1-2-3 mesaje/semnături PE AN!

  Dar, ciudat pentru o lume liberă, d-l G.P. n-are nimic de zis despre CA-LI-TA-TEA A-CA-DE-MI-CĂ a învățământului democrat pentru mase!

  Nu mă aștept ca d-l G.P. să spună că nu se înțelege ce zic. Dar nu-i exclus. Văd că folosește zicerea „clasa politică”, de parcă ar fi fost absent la „Revoluție”, care ne-a „învățat” că fuseserăm împărțiți (de PCR) în clase „pentru învrăjbire” (și dați în grija celeia mai neșcolite: eroica clasă a muncitorilor – și țăranilor!), pentru a fi stăpâniți mai ușor. (Așa susține și Stânga americană!) Dar Democrația adoră termenul „clasă”, pentru „conducători” – și pentru nimeni altcineva!

  Să las prostiile deoparte (încă una: nu mă aștept ca d-l G.P. să ia exemplu de la marele jurnalist român – fost cercetător al Academiei pe probleme de lingvistică – Florin N. (invitat de însuși Dept. de Stat! – ca jurnalist: „* „Dead man walking” este expresia care-i însoțește pe condamnații la moarte din Statele Unite, pe culoarul dinspre celulă spre locul execuției.”) și să pună o notă explicativă în articol, privitor la teorema funcțiilor implicite. La urma-urmei, există motoare de căutare …)

  Serios, deci:

  De ce nu creează (NICI) platforma dvs. o bibliotecă audio-video-etc. cu lecții „ca în vremurile bune” (nostalgii rusofilo-ceaușiste!), să vadă și mlădițele/vlăstarele (limbajul poetic e … slavon – greu de evitat, dacă nu ești lingvist!) Democrației cum arată o școală de calitate!

  De ce nu ? Nu e … cerere pe Piața Liberă ?! O faceți atunci pentru minoritatea chineză (ori vietnameză etc.). Aceștia se vor bucura (și poate vă vor aduce și dvs. bucurii! Puteți da acces gratuit (ca în „Comunism”!), „cu caracteristici (nu doar românești!) de Piață Liberă”: „Care puteți, vă rugăm să faceți o mică donație, ca să putem extinde Școala – și plăti furnizorilor!”.

  Președintele Aurel ce ar zice ? N-ar vedea-o drept o replică țapănă dată … României Educate” ? Ați fi ostracizați ?

  Chiar dacă (inițial, cel puțin) v-ar ignora românii, există asiaticii – mult mai puternic îndoctrinați în credința că școala ar avea valoare.

  Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...