vineri, iulie 19, 2024
ACTUALITATEPlanul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cronica unui eșec anunțat

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cronica unui eșec anunțat

Anunțat ca soluția salvatoare pentru România afectată de pandemie, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pare că a început cu stângul, potrivit celor mai recente informații privind reacția Comisiei Europene (CE) la proiectul propus spre finanțare de autoritățile române.

În absența unei informări oficiale din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), instituție responsabilă cu realizarea și gestionarea PNRR, știrile pe surse anunțau de câteva zile că proiectul PNRR propus de România a fost respins de Comisia Europeană.

Reacție de la Cotroceni

Fără să detalieze prea mult acest subiect, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a convocat luni o şedinţă cu responsabilii din Guvern care lucrează la PNRR.

„Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea. Nu a mai existat aşa ceva şi în acest sens au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea constă că se doresc reforme profunde, dar în acelaşi timp într-o perioadă foarte limitată, avem doar câţiva ani la dispoziţie. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în 3 – 4 ani. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectul în aşa fel încât proiectele să fie acceptate”, a afirmat Iohannis, potrivit Agerpres.

Justificarea ministrului Cristian Ghinea

Ministrul Cristian Ghinea, a explicat, joi, într-o intervenție la un post TV, că România nu a transmis încă oficial PNRR spre aprobarea CE, în prezent existând discuții și negocieri tehnice.

„Comisia Europeană a avut observații. Luăm acele componente care au fost propuse public și trebuie dezvoltate în componente tehnice. Fiecare componentă are zeci de pagini. Am trimis la Bruxelles cam 1.000 de pagini peste care Comisia se uită. După observațiile lor, aducem modificări, negociem.

Toate țările fac așa fiind un mecanism nou și e un proces de negociere. Nu vreau să dau detalii, dar vă asigur că se muncește intens. Este un fake news care circulă că Comisia ar fi respins PNRR. PNRR nu a fost respins. Comisia Europeană are 2 luni de evaluare și abia atunci va vorbi despre modificări, despre, doamne ferește, respingere”, a declarat Cristian Ghinea la Digi24.

Potrivit documentului pus luna trecută în dezbatere publică, anunță susrsa citată, Guvernul a bugetat prin PNRR cheltuieli de peste 41 de miliarde de euro, mai mari decât suma destinată României, aproximativ 29,2 miliarde de euro.

Depozitele pentru agricultură sau irigațiile, excluse de la finanțarea prin PNRR

Dincolo de aceste detalii tehnice ce țin de birocrația privind aprobarea unui program cu finanțare europeană, cert este că din PNDR au fost excluse sau diminuate finanțări importante pentru mediul de afaceri, pentru realizarea depozitelor agricole sau pentru irigații.

Astfel, la începutul acestei săptămâni, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a anunțat, într-o conferință de presă, că finanţarea depozitelor agricole regionale a fost eliminată din PNRR.

„Vedem că depozitele agricole regionale au fost scoase din ultima variantă a PNRR. Deşi nouă ni se prezentase că erau acolo, ele au fost scoase, deci în varianta cu care a mers ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene la Bruxelles nu se regăseau aceste depozite. Spunem aceste lucruri pentru că ele sunt în total dezacord cu nevoile mediului de afaceri”, a afirmat Florin Jianu, a informat Agerpres.

Potrivit primei variante a PNRR, la capitolul agricultură era inclusă construcţia a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale, valoarea investiţiei fiind de 120 de milioane de euro.

Preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a mai menţionat că este profund nemulţumit de diminuarea sumelor alocate prin PNRR mediului de afaceri.

„Suntem în total dezacord cu Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. Suntem profund nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în PNRR. Spun acest lucru pentru că pentru mediul de afaceri au ajuns să fie alocate 2,4 miliarde de euro din 3,8 miliarde câte erau alocate iniţial şi din 5 miliarde de euro, cât evaluasem noi că ar trebui mediului de afaceri. Toate fondurile sunt rambursabile, adică sunt sub formă de împrumuturi, garanţii şi aşa mai departe.

Nu vedem nimic cuprins la capitolul de recâştigare a competitivităţii companiilor, unde ai nevoie efectivă de granturi şi de implementare imediată, în schimb vedem fonduri pentru ONG-uri, fonduri care nu au nicio legătură cu realitatea”, a precizat Florin Jianu.

Planul Național de Redresare și Reziliență propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost adoptat, la data de 7.04.2021, de Guvernul României, în a doua lectură, odată cu Memorandumul care mandatează MIPE pentru a desfășura negocierile pe document cu Comisia Europeană, a anunțat, recent, ministerul de resort.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE