sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEPisaniile lui Ștefan cel Mare, găsite la Herson. Statul român s-a oferit...

Pisaniile lui Ștefan cel Mare, găsite la Herson. Statul român s-a oferit să le găzduiască până la încheierea războiului

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson, dar toate icoanele aflate în muzeul orașului ucrainean „au fost furate de agresorul rus”.

„Printre veştile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii şi-a făcut loc şi o veste bună pentru istoria şi cultura română. În urma unei noi discuţii purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al Culturii, domnul Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță”, a precizat, luni, ministrul, într-o postare pe Facebook, la care a atașat şi o fotografie.

Din nefericire, a adăugat el, toate icoanele muzeului din Herson „au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina…”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile şi alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a arătat Lucian Romașcanu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. cum adică găsite? le-au pierdut rușii când s-au retras sau erau deja în posesia ucrainenilor?
    și dacă au fost ale lui Ștefan cel Mare de ce nu le revendică ministrul/ statul de geaba român? mai mult, Romașcanu spune că vrea doar să le țină până se temină războiul, după care le restituie Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE