duminică, martie 23, 2025
ACTUALITATEPierdere imensă pentru românii din Ucraina. Acad. Alexandrina Cernov a trecut la...

Pierdere imensă pentru românii din Ucraina. Acad. Alexandrina Cernov a trecut la cele veșnice. Ea a denunțat abuzurile regimului de la Kiev asupra românilor până-n ultima clipă

Alexandrina Cernov, una dintre cele mai importante voci ale românilor din Ucraina, a trecut la cele veșnice pe 5 iunie, anunță Bucpress.

În vârstă de 81 de ani, Alexandrina Cernov era membru de onoare al Academiei Române, conferențiar la Universitatea Națională din Cernăuți, redactor-șef al revistei „Glasul Bucovinei” și director al Editurii „Alexandru cel Bun”. Tristul eveniment a avut loc în timp ce doamna Cernov se afla la Mănăstirea Putna, acolo unde va fi și locul său de veci.

Alexandrina Cernov a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Ucraina și nu numai. Ea a luptat, inclusiv în ultimii doi ani, împotriva deznaționalizării românilor din Ucraina, pusă la cale de regimul de la Kiev.

Academicianul român a denunțat noua lege a educației din Ucraina, pe care a numit-o „batjocură la adresa românilor”, dar și a istoriei promovată de această țară, unde românii sunt descriși ca „ocupanți”.

Înmormântarea acestei mari doamne a românismului va avea loc pe 7 iunie, la Putna.

Biografie:

S-a născut la 24 noiembrie 1943 în orașul Hotin, de pe teritoriul de astăzi al Ucrainei. A urmat studiile la Liceul nr. 32 din București. În anul 1961 a finalizat studiile la Universitatea din București, iar în perioada 1962-1966 a urmat Facultatea de Filologie a Universității Naționale din Cernăuți, Ucraina. În anul 1989 și-a susținut la Chișinău teza de doctorat Lingvostilistica comparată (româno-rusă) a limbajului poetic.

Între anii 1971-2002 a fost conferențiar universitar la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universității Naționale din Cernăuți, susținând cursuri de teoria literaturii, istoria literaturii vechi românești, teoria traducerii şi stilistica limbii române, lingvostilistica şi poetica comparată, studii de literatură comparată.

Este membru fondator al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu“ din regiunea Cernăuţi, al cărui vicepreședinte a fost în anul 1989 și președinte în perioada 1990 – 1994.

A fost expert al proiectului comun de cercetare a situației minorităților naționale în Ucraina al Împuternicitului Radei Supreme a Ucrainei în problemele drepturilor omului şi al Comisariatului general al OSCE în problemele minorităților naționale.

Domenii de interes: istoria şi cultura Bucovinei, statutul limbii române, problemele actuale ale comunității românilor din nordul Bucovinei, studii de sociologie, istoria literaturii române, stilistica limbii române, poetica comparativă

S-a implicat activ în promovarea culturii și învățământului în limba română în spațiul ucrainean, fiind autoare pentru nouă manuale școlare de limba şi literatura română, destinate școlilor românești din Ucraina.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE