ACTUALITATEPF Daniel, despre neputința de a ierta: Purtăm cu noi răutatea altora...

PF Daniel, despre neputința de a ierta: Purtăm cu noi răutatea altora înmagazinată în sufletul nostru atât de mult încât ea devine o boală a sufletului deoarece nu putem ierta pe cei care ne-au făcut răul

Oamenii poartă în ei răutatea pe care le-au făcut-o alții, a spus Patriarhul României, PF Daniel, în predica din Duminica a 19-a din Rusalii, cea în care în bisericile ortodoxe s-a citit fragmentul (pericopa) evanghelic despre Predica de pe Munte a Mântuitorului.

Patriarhul a spus de multe ori, oamenii îi uită și pe cei care le-au făcut bine, darămite să-i ierte pe cei care le-au făcut rău.

„Iubirea vrăjmașilor este un lucru foarte dificil. Adesea uităm și pe cei care ne-au făcut bine: pe părinți, pe prieteni, pe profesori, pe oamenii care ne-au ajutat în situații grele, care ne-au promovat în viață. Nu facem bine nici celor care ne-au făcut bine”, a spus el în cadrul cuvântului ținut în Reședința Patriarhală, informează Basilica.

PF Daniel a subliniat că ținerea de minte a răului este o boală a sufletului.

„În sufletul nostru rămâne pe termen lung înregistrată cognitiv și afectiv – în cunoaștere și în simțire – răutatea lor. Purtăm cu noi răutatea altora înmagazinată în sufletul nostru atât de mult încât ea devine o boală a sufletului deoarece nu putem ierta pe cei care ne-au făcut răul, nu ne putem elibera de răutatea lor memorată în sufletul nostru. Răutatea lor devine o răutate a noastră pe care o purtăm în noi ca pe o rană nevindecată, o legătură nedezlegată”, a declarat el.

„Din experiență, constatăm că nu poate fi împlinită porunca Mântuitorului Iisus Hristos ‹Iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți-le bine› fără ajutorul lui Hristos. Dar rugăciunea nu trebuie făcută spre pedepsirea vrăjmașilor. Liturghierul conține rugăciuni nu pentru răzbunare sau pedepsirea vrăjmașilor, ci pentru înmulțirea dragostei și alungarea urii.

Iubirea de vrăjmași începe cu rugăciunea pentru iertarea și îndreptarea lor, nu pentru pedepsirea și distrugerea lor”, a subliniat Patriarhul.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate