ACTUALITATEPeste 340 milioane de creştini, puternic persecutaţi în lume, în 2020. Numărul...

Peste 340 milioane de creştini, puternic persecutaţi în lume, în 2020. Numărul creștinilor uciși a crescut cu 60%

Peste 340 milioane de creştini din întreaga lume au fost puternic persecutaţi în 2020, un fenomen în continuă creştere şi care a fost exacerbat în timpul pandemiei, potrivit unui raport dat publicităţii miercuri de Portes Ouvertes, partenerul francez al organizaţiei Open Doors International, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit raportului, aproximativ 340 milioane de creştini – catolici, ortodocşi, protestanţi, baptişti, evanghelişti, penticostali etc – au fost „puternic persecutaţi”, faţă de 260 milioane în 2019.

Raportul trage un semnal de alarmă cu privire la extinderea unui „arc roşu-portocaliu” al ţărilor unde persecuţia faţă de creştini este extremă sau foarte puternică, mergând din Africa subsahariană până în Asia de Sud, trecând prin Orientul Mijlociu.

Numărul creştinilor ucişi a crescut puternic, cu 60%, trecând de la 2.983 la 4.761.

„Peste 90% dintre decese provin din Africa subsahariană”, explica Patrick Victor, directorul Doors Open Franţa, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, organizaţia remarcă o scădere a numărului de biserici luate ca ţintă (închise, atacate, avariate, incendiate) al căror număr s-a înjumătăţit (4.488, faţă de 9.488 în 2019), cu toate că „multe biserici închise în 2019 nu s-au mai redeschis”.

China este de departe ţara cu numărul cel mai mare de biserici atacate, chiar dacă în scădere (3.088, faţă de 5.576 în 2019), înaintea Nigeriei.

Numărul creştinilor reţinuţi din motive legate de credinţa lor a scăzut, de asemenea, la 4.277, faţă de 3.711 în 2019. Aproape jumătate dintre aceştia provin din Eritreea (1.030) şi China (1.010).

Coreea de Nord, unde „credinţa în Dumnezeu este o crimă împotriva regimului şi reprezintă un motiv suficient pentru a trimite o persoană într-un lagăr de muncă forţată”, conform respectivei organizaţii, rămâne în fruntea acestui clasament anual. Urmează Afganistan, Somalia, Libia, Pakistan, Eritreea, Yemen, Iran, Nigeria, India, Irak şi Siria.

ONG înfiinţat în 1976, Portes Ouvertes, partener al organizaţiei Open Doors International, activă în 60 de ţări, „oferă sprijin spiritual, moral şi umanitar” creştinilor persecutaţi.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...