marți, decembrie 10, 2024
ACTUALITATEPeste 109.000 români s-au mutat de la oraș la sat în ultimii...

Peste 109.000 români s-au mutat de la oraș la sat în ultimii 3 ani. A apărut Ghidul de Relocare din Urban în Rural

Peste 109.000 români s-au mutat în anul 2017 de la oraş la sat, în timp ce doar 87.000 s-au mutat de la sat la oraș în aceeaşi perioadă, o arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică.

Iar această tendință a migrației a fost intensificată în acest an, stimulată de contextul pandemic, în care din ce în ce mai mulți români tineri și activi au început să reconsidere traiul pe care îl au în orașele mari și să caute alternative de relocare temporară sau permanentă în comunitățile rurale, în zonele unde au copilărit și nu numai. Procesul a fost posibil și prin extinderea sistemului de lucru de la distanță.

Pe facebook există un grup cu peste 100.000 de oameni care au în comun dezideratul de a se muta la țară sau care au făcut-o deja.

Într-un astfel de context, s-a născut inițiativa Niște Orășeni, un proiect propus de agenția de comunicare Pukka și de Patria Bank.

Rezultatul cercetării a luat forma unui Ghid de relocare de la oraș la sat realizat urmând metodologia pusă la dispoziție către Institutul de Cercetare a Calității Vieții și oferă o viziune globală asupra traiului la sat, urmărind următoarele dimensiuni: populație, educație, sănătate, mediu social, mediu natural, soluții de locuire, servicii publice și servicii private.

Ghidul este disponibil și poate fi consultat pe www.nisteoraseni.ro și pe https://www.patriabank.ro/blog/niste-oraseni,  iar grupul de cercetare care l-a realizat este format din: Marius Chivu (co-inițiator al proiectului, scriitor și specialist pe teme de educație), Octavian Viorel (co-inițiator al proiectului), Claudia Petrescu (cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii), Ana Irina Lupu (arhitect și specialist pe teme ce țin de urbanism), Florin Stoican (președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești, specialist pe teme de mediu) și Cornelia Florea (sociolog).

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE