ACTUALITATEPeste 100 de mineri, blocați în subteran, continuă protestul la Lupeni. 70...

Peste 100 de mineri, blocați în subteran, continuă protestul la Lupeni. 70 de mineri din Vulcan au plecat să-i susțină pe colegii lor. Claudiu Târziu (AUR), s-a deplasat la fața locului

Aproximativ 120 de mineri de la exploatarea de huilă Lupeni, din Valea Jiului, continuau, joi dimineața, protestul prin care au refuzat să iasă din subteran, nemulțumiți de întârzierea de aproape 10 zile cu care ar urma să-şi primească salariile, a declarat președintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Alin Sîn.

Potrivit acestuia, la mina Lupeni s-au deplasat administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, şi directorul general Samuel Dioane pentru a-i convinge pe mineri să renunţe la protestul din subteran.

„La mina Lupeni continuă protestul. Sunt circa 100-120 de oameni, din toate schimburile de lucru. Ei se află la puțul 15, în subteran. Oamenii cer drepturile salariale restante şi sunt îndreptăţiţi să facă această solicitare. E greu să trăiești de la plată la avans. Oamenii îşi pun problema cum vor trăi până pe 26 februarie? Sunt oameni care nu au bani să vină la muncă sau pentru un supliment de hrană consistentă, cu care să vină la lucru. Unii chiar aici au ajuns, nu mai au bani”, a afirmat liderul sindical.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Cu aceștia s-au solidarizat aproximativ 70 de mineri de la Vulcan, care au refuzat să intre în mină și au plecat pe jos spre Lupeni. Potrivit MondoTV, un grup de mineri protestatari de la Lupeni a ieșit la suprafață pentru a lua alimentele pregătite pentru ei. Oamenii şi-au spus, din nou, revendicările şi speră că acestea vor fi rezolvate cât de curând.

Vineri, o delegație formată din liderii Sindicatului Muntele din Valea Jiului se întâlnește cu ministrul Energiei, Virgil Popescu pentru a-i prezenta situația cu care se confruntă minerii.

Sindicaliștii vor prezenta ministrului o listă de revendicări în care minerii cer demisia conducerii CEH, achitarea salariilor în două tranșe în zilele de 15 şi 30 ale lunii, achitarea tichetelor de masă restante de 10 luni şi a transportului la şi de la locul de muncă restant de 11 luni.

La fața locului s-a prezentat co-președintele AUR, Claudiu Târziu. „O sută de mineri s-au blocat în subteran la mina Lupeni, acum 48 de ore, în semn de protest. Patru dintre ei au fost scoși deja pe targă. Oamenilor li s-a făcut rău.

Alături de colega noastră Anamaria Gavrilă, deputat de Hunedoara, și de colegul Robert Alecu, vicepreședinte al AUR, am plecat azi spre Lupeni, direct din Parlament, imediat după ce am aflat de necazul minerilor.

Am simțit că trebuie să fim alături de ei, să încercăm să le dăm o mînă de ajutor. Pe seară, am ajuns la destinație. Ne-au întimpinat mai mulți ortaci. Unul dintre ei, Stefan Ban, căruia i s-a făcut rău și a ieșit din mină, ne-a explicat ce vor protestatarii. Iar noi le-am promis că ne vom bate pentru drepturile lor și, mai ales, pentru ca acești români să aibă un viitor”, a anunțat, pe Facebook, co-președintele AUR, Claudiu Târziu.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...