ACTUALITATEPepenele românesc de Dăbuleni, cel mai cunoscut brand de pepene verde din...

Pepenele românesc de Dăbuleni, cel mai cunoscut brand de pepene verde din țară, lipsește total din magazinele marilor retaileri

Zona Dăbuleni asigură un sfert din producția de pepeni a României, fiind cel mai cunoscut și îndrăgit „brand” românesc de pepene verde. Totuși, producția lipsește total din supermarketuri și hipermarketuri, semnalează Ziarul Financiar într-o analiză publicată miercuri, citată de Rost.

Pepenele verde din noua recoltă a apărut de mai bine de două săptămâni în supermarketuri și hipermarketuri, însă pepenele de Dăbuleni lipsește din ofertă. Suprafața cultivată cu pepeni a scăzut în ultimii doi ani, ceea ce s-a întâmplat și cu producția, iar importurile au crescut cu peste 50% ca valoare din 2019 încoace.

Pe solurile nisipoase din zona Dăbuleniului, județul Dolj, se fac anual 100.000 – 120.000 de tone de pepeni, un sfert din producția totală a României. Culesul acestora a început de două săptămâni, iar fermierii vând pepenii în piețe sau la angro, în marile rețele de magazine lipsind total.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Din 15 iunie am început să culegem pe­penii, iar acum suntem în plin proces de recoltare. Vindem producția în piețe și către intermediari, care vând și în piețe, și în super­marketuri, pentru că noi avem acces numai în câmp, nu și în supermarketuri. N-avem putere să mergem să negociem cu retailerii și ei nu au venit către noi”, spune Gabriel Budeancă, cultivator de pepeni din Dăbuleni.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate