Zona Dăbuleni asigură un sfert din producția de pepeni a României, fiind cel mai cunoscut și îndrăgit „brand” românesc de pepene verde. Totuși, producția lipsește total din supermarketuri și hipermarketuri, semnalează Ziarul Financiar într-o analiză publicată miercuri, citată de Rost.
Pepenele verde din noua recoltă a apărut de mai bine de două săptămâni în supermarketuri și hipermarketuri, însă pepenele de Dăbuleni lipsește din ofertă. Suprafața cultivată cu pepeni a scăzut în ultimii doi ani, ceea ce s-a întâmplat și cu producția, iar importurile au crescut cu peste 50% ca valoare din 2019 încoace.
Pe solurile nisipoase din zona Dăbuleniului, județul Dolj, se fac anual 100.000 – 120.000 de tone de pepeni, un sfert din producția totală a României. Culesul acestora a început de două săptămâni, iar fermierii vând pepenii în piețe sau la angro, în marile rețele de magazine lipsind total.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Din 15 iunie am început să culegem pepenii, iar acum suntem în plin proces de recoltare. Vindem producția în piețe și către intermediari, care vând și în piețe, și în supermarketuri, pentru că noi avem acces numai în câmp, nu și în supermarketuri. N-avem putere să mergem să negociem cu retailerii și ei nu au venit către noi”, spune Gabriel Budeancă, cultivator de pepeni din Dăbuleni.