luni, aprilie 28, 2025
ACTUALITATEPentru salvarea învățâmântului românesc: Unul dintre cei mai importanți profesori din istoria...

Pentru salvarea învățâmântului românesc: Unul dintre cei mai importanți profesori din istoria ASE-ului cere demisia ministrului Sorin Cîmpeanu, desființarea Institutului de Științe ale Educației, renunțarea la Proiectul „România Educată” și la Proiectul Bologna

spot_img

Recentele măsuri anunțate de Ministrul Educației, precum și viitoarele reforme anunțate pentru viitorul an școlar determină tot mai multe voci importante din societate să ridice vocea.

Cea mai recentă este profesor universitar doctor Afrodita Iorgulescu, unul dintre cele mai apreciate cadre didactice din istoria recentă a Academiei de Studii Economice, după cum o arată aprecierile Senatului Universității din Capitala României.

Într-o scrisoare deschisă, publicată de Cotidianul, reputatul profesor universitar critică dur felul în care arată învățământul românesc și acuză faptul „destructurarea învățământului românesc prin reformarea sa continuă, după principiul troțkist al „revoluției continue”. Se uită că o societate în continuă schimbare are nevoie de repere, de permanențe!”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ea afirmă că schimbările din învățământ au avut ca scop inginerii sociale, nicidecum creșterea unor buni cetățeni pentru România. Profesor Iorgulescu afirmă că programul „România Educată” al lui Klaus Iohannis este o „păcăleală națională”.

„Atunci de ce ne aliniem orbește la agenda europeană și internațională? Care este agenda noastră, națională? În tot Proiectul „România Educată”, nu se face nicio referire la principiile reformei lui Spiru Haret. Nu ne este clar că am ajuns aici ca urmare a aplicării obediente, timp de 30 de ani, a unor „directive” venite din afară, a unor modele care nu ni se potrivesc şi nu concordă cu interesul național? Vă place ce spirit domnește azi în școala românească ? Că mai toți absolvenții vor să părăsească România ?”, se întreabă ea.

Profesorul spune că vinovați pentru situația de fapt sunt „Banca Mondială, Fundația Soros, Uniunea Europeană – din exterior – și yesmenii de la Institutul de Științe ale Educației, Ministerul Educației și diverse oengeuri – în interior. Cum a fost/este posibil? Din cauza pasivității noastre, a fricilor noastre, a lașităților noastre.”

În final ea cere demisia lui Sorin Cîmpeanu, „desființarea Institutului de Științe ale Educației, renunțarea la Proiectul „România Educată” și la Proiectul Bologna și trecerea urgentă la reconstrucția învățământului românesc instructiv, clasic, în spirit haretian”.

Reamintim că pentru anul școlar 2022/2023, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat schimbări majore, pentru a se implementa „România Educată”.

Acestea includ: împărțirea anului școlar în cinci module, în loc de trei semestre, vacanțe variabile pentru a descongestiona traficul, renunțarea la tablă în schimbul unor ecrane uriașe, eliminarea tezelor, transformarea profesorului în „facilitator către online”, etc. Cîmpeanu a propus și eliminarea notelor la unele materii din gimnaziu, precum muzică, desen sau educație fizică, motivând că astfel s-ar elimina „goana după note” și s-ar crea mai multă „echitate” în școli.

Aceste modificări au fost criticate de experți în educație, precum prof. Mircea Miclea, prof. Constantin Cucoș sau istoricul Mircea Platon. Judecătoarea Adriana Stoicescu a criticat și ea schimbările propuse. Redactorul – șef al publicației Ziarul Financiar, Cristian Hostiuc, a scris și el pe acest subiect.

Deja societatea civilă a organizat un prim protest împotriva măsurilor anunțate de Sorin Cîmpeanu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE