OPINIIPelerinajul politicienilor în „Deal” și echilibristica diplomatică a Patriarhului

Pelerinajul politicienilor în „Deal” și echilibristica diplomatică a Patriarhului

Dacă anul trecut, autoritățile statului au avut o atitudine arogantă și a blocat absolut orice colaborare cu Biserica Ortodoxă, mai mult, au decis interzicerea multor manifestări religioase în mod unilateral, iată că anul acesta au îndulcit tonul și au încercat o apropiere cu scopul să încerce obținerea unei implicări serioase în campania de vaccinare a populației.

În mod evident politicienii s-au speriat de tulburările apărute în urmă restricțiilor impuse cu ocazia pelerinajului de la Iași din octombrie anul trecut și de rezultatul dezastruos al alegerilor parlamentare pentru coaliția de la guvernare. În același timp s-a văzut că deja mulți ierarhi nu mai tolerează abuzurile statului împotriva credincioșilor ortodocși. Dacă la început singurul ierarh vocal a fost IPS Teodosie care a blocat scurt tentativele statului de intruziune în viața bisericii din eparhia pe care o conduce, pe parcurs, mai mulți ierarhi importanți au început să dea semne de pierdere a răbdării.

Ei bine, în context european, am văzut cum Sfântul Sinod al Greciei a emis un document prin care îndeamnă credincioșii să se vaccineze și acesta fiind prezentată că singura soluție pentru a scapă de această epidemie și chiar mai mulți ierarhi importanți au dat un exemplu personal vaccinându-se în fața camerelor de luat vederi. În Cipru la fel Biserica a adoptat o poziție similară, chiar afirmând că o să concedieze angajații care refuză să se vaccineze. În Federația Rusă, aproape la indigo, au fost adoptate decizii prin care preoții și călugării au fost îndemnați să se vaccineze, cu specificația că în cazul lor este vorba de un vaccin dezvoltat pe plan local cu formulă clasică. Dar având în vedere opacitatea autorităților ruse nu putem știi precis dacă procentul de 70% din populație deja vaccinată raportat de autorități este real sau nu.

Pus în față acestor presiuni Sfântul Sinod a remis presei un comunicat prin care afirmă că susține vaccinarea dar că preoții nu se pot pronunță asupra unui tratament medical experimental și că acest lucru îl pot face doar medicii specialiști. În acest sens Biserica a îndemnat credincioșii să se informeze asupra acestui fapt cât mai temeinic și să discute cu medicii. Această poziție absolut corectă a fost cea mai echilibrată din lumea ortodoxă. A urmat în mod evident o campanie de presă prin care Biserica este acuzată de obscurantism și de faptul că nu se implică în rezolvarea acestei situații medicale.

În acest context complicat am văzut un adevărat „pelerinaj” al politicienilor de la putere, începând cu Președintele Republicii care s-a deplasat într-o vizită la Reședința Patriarhală , vizită care nu a apărut în programul oficial și nici nu a fost anunțată în prealabil tema discuțiilor. Această vizită este cu atât mai ciudată cu cât președintele în funcție este cunoscut pentru pozițiile disprețuitoare față de BOR. Ultimul din acest șir a fost vicepremierul Barna, președintele partidului care are o politică anticreștină oficială și care la fel ca și președintele a susținut multe atacuri la adresa Bisericii. Dacă în cazul președintelui nu avem un comunicat oficial referitor la tema discuțiilor, vicepremierul a anunțat că își dorește ca în campania de vaccinare să se implice cât mai multe voci din societate, dumnealui cu aroganța specifică a inclus și Biserica printre alți actori sociali și „influenceri”, punând cumva semn de egalitate între Patriarh și diverse „vedete” de social media.

Neoficial „se aude” că politicienii din guvern sunt extrem de deranjați că până în acest moment singură concesie făcută de Părintele Patriarh a fost distribuirea unei broșuri care să îndemne oamenii să se informeze din surse oficiale referitor la epidemie și vaccinare. Mai mult, în afară de câțiva preoți mai tinerei cu voce bună dar minte mai puțină care s-au grăbit să compare reticența față de un tratament genetic experimental cu o erezie și care au dat năvală prin curțile oamenilor ca să îi trimită la centrele de vaccinare filmați fiind de televiziunile „progresiste” , majoritatea clerului a dat dovadă de decență și a respectat întocmai poziția oficială a BOR care este extrem de rezervată pe acest subiect. Chiar după vizită domnului Dan Barna purtătorul de cuvânt al Patriarhie, domnul Vasile Bănescu a transmis că Părintele Patriarh este „ca fiecare dintre noi”, o persoană cu un profil medical personal, „care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său” şi care a reflectat la “„caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum şi la faptul că acesta este un drept, nu o obligaţie.

Iritarea politicienilor este generată de faptul că decizia Sfântului Sinod în acest caz a fost echilibrată și neutră, și că Părintele Patriarh a refuzat să se transforme în agent de vânzări pentru corporațiile farmaceutice.

Pe de altă parte trebuie să fim conștienți că presiuni sunt și din partea credincioșilor care în parte însemnată sunt reticenți la implicarea Bisericii în această campanie din motive evidente. Așa că și ierarhii care au o poziție tranșantă în favoarea vaccinării sunt rezervați în a se manifestă fățiș din cauza posibilelor contestări din rândul credincioșilor. Se pare că au învățat ceva din tulburările care au fost generate de Sinodul din Cretă din 2016, tulburări care nu s-au estompat în totalitate nici acum. Față de problemele ridicate de credincioși în cazul Sinodului acum implicațiile posibile sunt mult mai importante. Să ne aducem aminte că după Sinod, revoltele au fost iscate strict din cauza aroganței oficialilor Patriarhiei și a prostiei monumentale de comunicare.

În aceste condiții conducerea Bisericii noastre are o misiune extrem de dificilă în a rezista presiunilor statului pe de o parte iar pe de altă să estompeze iritarea credincioșilor care într-o situație dificilă s-au văzut părăsiți de ierarhii lor care anul trecut în prima fază a pandemiei au dispărut pur și simplu din spațiul public fără să ofere nici o explicație pentru asta! Abia prin toamna lui 2020 au început foarte timid să atragă atenția politicienilor că nu este în regulă să trateze credincioșii că pe niște infractori de drept comun și să ordone razii în biserici.

În încheiere cred că trebuie să mulțumim marilor noștrii duhovnici trecuți la Domnul – Părintele Arsenie Papacioc, Părintele Cleopa, Părintele Iustin , Părintele Adrian și mulți alții dar și celor în viață din toate zonele țării, atât din mediul monahal dar și preoți de mir, pe care nu o să îi numesc pentru că noi credincioșii ii știm și știm și cum ne-au învățat să tratăm aceste măsuri restrictive ale statului dar și aceste tratamente „inovative” care ne sunt prezentate de guvernanți că fiind un fel de „apă a vieții”. Și cred că trebuie să ne rugăm pentru ierarhii noștri că să aibă puterea să reziste presiunilor politicienilor și să fie o lumină pentru credincioși în aceste vremuri tulburi.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Aceeasi activisti ce reproseaza des bisericii ca e prea implicata sunt cei care cer impmicarea bisericii…
    Adica biserica e buna numai cand serveste Agenda lor. Niste golani politici plini de ura vor Sa manjeasca biserica implicand o in uriasul Experiment genetic…

    Nu! Sa isi asume ei raspunderea pentru aceasta grozavie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...