Un muzeu britanic, aflat sub egida Universității Cambridge, a revizuit etichetele pentru picturile sale istorice. Într-una se spune că pictura cu un peisaj rural poate declanșa „sentimente naționaliste întunecate” în oricine le poate arunca o privire, potrivit European Conservative.
Schimbarea absurdă face parte din redeschiderea Muzeului Fitzwilliam, săptămâna trecută. Noile galerii sunt categorisite în felul următor: „Bărbații care se uită la femei”, „Migrație și mișcare” și „Identitate”.
O etichetă pentru noua secțiune „Natura” spune:
„Picturile de peisaj au fost, de asemenea, întotdeauna încurcate cu identitatea națională. Peisajul rural a fost văzut ca o legătură directă cu trecutul. Prin urmare, o reflectare adevărată a esenței unei națiuni“, se arată pe etichetă.
Aceasta mai precizează că „picturile care prezintă dealuri englezești ondulate sau câmpuri luxuriante franceze au întărit loialitatea și mândria față de o patrie”.
Eticheta pentru pictura „Hampstead Heath”, una dintre numeroasele schițe în ulei ale pictorului realist romantic John Constable a mers și mai departe.
Ea face referire la o „parte întunecată” a patriotismului pe care lucrarea l-ar putea evoca. Pictura ar putea să-ți evoce că „numai cei cu o legătură istorică cu pământul au dreptul de a-l deține”.
Directorul Fitzwilliam, Luke Syson, a spus că etichetele „sugerează câteva moduri noi de a arăta, fără a insista asupra lor”. El a negat criticile potrivit cărora muzeul a devenit „woke”, într-un interviu pentru The Telegraph.
Potrivit The Telegraph, etichetele cu tentă de justiție socială pentru pictură au apărut la scurt timp după ce grupul ecologist Wildlife and Countryside Link s-a plâns parlamentarilor că zona rurală britanică este privită „ca un spațiu alb colonial rasist”.
poate evoca „sentimente naționaliste întunecate”
-de ce da,
de ce nu?