miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATEPatronii de pe litoral au renunțat la angajații străini și caută din...

Patronii de pe litoral au renunțat la angajații străini și caută din nou români: Nu veneau niciodată la program

Angajatorii de pe litoralul românesc se reorientează iar spre tineri români după ce timp de 4 ani au adus preponderent barmani, ospătari și cameriste din Bangladesh, Sri Lanka sau India, informează știrileprotv.

Astfel, patronii de pe litoral scot la concurs peste 15.000 de posturi pentru tinerii care vor să lucreze, în această, vară la mare.

Cererea în creștere de forță de muncă pentru turismul de pe litoral i-a determinat pe patroni să revină la angajații români, după ce, în ultimii 4 ani, au adus mulți străini. Potrivit legii, aceștia trebuie plătiți, prin contract, pentru un an, iar sezonul estival durează doar șase luni.

Oana Olteanu, administrator complex hotelier: “A trebuit să-i învățăm că programul este program, nu veneau niciodată la ora pe care o stabileam. Pare că nu sunt scumpi, dar sunt scumpi pentru că trebuie să le plătim în afară de salariu și cazare, și masă. Ținând cont că hotelul este sezonier”.

Așa că, pentru 2024, cei mai mulți dintre administratorii de hoteluri și restaurante mizează forță de muncă autohtonă. Cum profesioniștii sunt greu de găsit, se încearcă școlarizarea elevilor care pot suplini deficitul de forță de muncă.

George Fuduli, administrator complex turistic: “Pe termen mediu, dacă reușim să creștem copii, să-i preluăm din școlile profesionale sau din învățământul dual, atunci cu siguranță vom avea 10-20% care vor rămâne să lucreze pe litoral”.

Peste 15.000 de locuri sunt scoase acum la concurs, dar patronii s-ar bucura să rămână și cu jumătate dintre cei admiși.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE