ACTUALITATEPatriarhul României: Niciodată în istoria noastră n-am primit nimic cadou. Să-i prețuim...

Patriarhul României: Niciodată în istoria noastră n-am primit nimic cadou. Să-i prețuim pe cei care s-au jertfit pentru realizarea unității noastre naționale, care, din nefericire, nu a fost păstrată în plinătatea ei

Unirea românilor într-un singur stat unitar național s-a împlinit după secole de suferințe, multe jertfe spirituale și materiale, jertfe de vieți omenești, a subliniat Patriarhul Daniel la slujba de Te Deum oficiată marți în Catedrala Patriarhală, transmite Basilica.

Patriarhul a subliniat că Marea Unire nu a fost o întâmplare, nici un simplu eveniment cauzat de sfârșitul Primului Război Mondial.

„În primul rând, această unire s-a realizat pentru că a fost pregătită spiritual și jertfelnic. Iar conjunctura numită sfârșitul Războiului Întâi Mondial a fost doar unul dintre factorii care au contribuit la această realizare”, a explicat Patriarhul Daniel.

În cadrul slujbei oficiate de Ziua Națională, Patriarhul a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru unitatea românilor și i-a pomenit pe făuritorii Marii Uniri.

„Este foarte important să ne aducem aminte în această zi că toți acești mari români, atât din Basarabia, din Bucovina, cât și din Transilvania, din Banat și din alte zone ale țării care doreau unitatea au fost convinși de această lucrare ca fiind nu doar o lucrare politică, ci o lucrare a dreptății divine, a ajutorului dat de Dumnezeu unui popor credincios, smerit și umilit”, a spus Patriarhul amintind cuvintele scrise pe Arcul de Triumf: „După secole de suferințe creștinește îndurate și lupte grele pentru păstrarea ființei naționale…”.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să avem totdeauna această credință puternică în Hristos cel Răstignit și Înviat și să prețuim pe cei care s-au jertfit pentru realizarea unității noastre naționale, care, din nefericire, nu a fost păstrată în plinătatea ei”, s-a rugat Părintele Patriarh menționând că în 1940 Basarabia, Nordul Bucovinei și o parte din Dobrogea au fost dezlipite de patria mamă.

În cuvântul de la finalul Te Deum-ului, Părintele Patriarh a subliniat că unirea a fost „o lucrare model de coresponsabilitate între oamenii conducători politici și oamenii care conduc spiritual poporul român”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 16.620 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Alătură-te R3media și pe Telegram

Pentru că știm cât de important este să primești cât mai ușor știrile și informațiile de care ai nevoie, te invităm să accesezi canalul...

Articole relaționate

Cele mai citite