ACTUALITATEPatriarhul României: În copilărie, împodobeam pomul de Crăciun cu ceea ce primeam...

Patriarhul României: În copilărie, împodobeam pomul de Crăciun cu ceea ce primeam la colindat

Părinţii slujitori de la Catedrala Patriarhală și grupul psaltic Tronos au vestit Naşterea Domnului Părintelui Patriarh Daniel, joi, 24 decembrie 2020, la Reședința Patriarhală, informează Basilica.

„În copilărie, noi împodobeam pomul de Crăciun cu nuci udate și tăvălite în făină, atârnate în pom cu un bețișor și mere – ceea ce primeam de la săteni când mergeam cu colindul. Și când trecea Crăciunul, tot noi luam din pom tot ce era de mâncare: merele, nucile și unele dulciuri atârnate acolo”, le-a povestit Patriarhul părinților care i-au vestit Nașterea Domnului joi, 24 decembrie 2020.

Părintele Patriarh a explicat cum locul nașterii Mântuitorului face referire la moartea Sa și la Euharistie. Iisus Hristos se naște într-o peșteră de lângă Betleem, oraș al cărui nume înseamnă „Casa Pâinii”, iar după naștere este așezat în iesle, locul din care se hrănesc animalele.

„Cel care după naștere este pus în ieslea din care se hrănesc animalele devine pentru noi hrană. Dar nu hrană din lumea aceasta, ci este hrană ca Pâine Cerească.

Legătura dintre ieslea din care se hrăneau animalele și hrana pe care o dăruiește Hristos prin Euharistie ucenicilor Săi și celor care cred în El arată o mutație de la o hrană materială din lumea aceasta la o hrană cerească”, a explicat Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel a indicat motivul profund pentru care Pruncul Iisus a fost așezat în iesle și a explicat semnificația – de multe ori uitată – a pomului de Crăciun.

„Pomul Vieții era în mijlocul Raiului, dar din neascultare față de Dumnezeu, protopărinții noștri au pierdut ocazia de a ajunge la el. Hristos Domnul, Noul Adam, prin ascultare desăvârșită până la moarte pe Cruce, S-a arătat a fi El Însuși Pomul Vieții care dăruiește viață prin Sfânta Euharistie și prin Învierea din morți”.

Este foarte profundă legătura dintre pomul de Crăciun, ieslea din peșteră, Sfânta Euharistie și Înviere”, a spus Patriarhul Daniel, potrivit sursei citate.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...