vineri, iulie 19, 2024
ACTUALITATEPatriarhul Daniel a vorbit despre sfinții închisorilor, în Duminica Sfinților Români. De...

Patriarhul Daniel a vorbit despre sfinții închisorilor, în Duminica Sfinților Români. De 2.000 de ani, poporul român a iubit credința în Hristos mai mult decât orice ideologie politică

Patriarhul României, PF Daniel, a amintit despre faptul că poporul român a născut și naște sfinți, în a doua duminică după Rusalii, cunoscută și Duminica Sfinților Români.

În predica rostită după liturghia săvârșită la Paraclisul Reședinței Patriarhale, PF Daniel a amintit de toți sfinții, de la creștinarea poporului român și până în zilele noastre, scrie Basilica.
Între aceștia, Patriarhul a vorbit și de mărturisitorii din temnițele comuniste sau sfinții închisorilor.

„O mulțime de sfinți care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în timpul invaziilor, năvălirilor barbare și în timpul stăpânirilor de altă credință asupra teritoriului țării noastre, până în vremurile mai recente ale stăpânirii comuniste, când o mulțime de oameni au murit în închisori, în lagăre și au suferit pentru că au crezut în Hristos, L-au iubit și L-au mărturisit, până în zilele noastre”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Creștinismul românesc este profund înrădăcinat în sufletul poporului român și a dat rugători în ceruri. Prin rugăciunile sfinților români, poporul se luminează și transmite credința, construind altare sfinte”, a mai spus Patriarhul Daniel.

Remarcabil, Patriarhul Daniel a subliniat faptul că românii au doi Sfinți Apostoli printre creștinători. După Sf. Ap. Andrei, Patriarhul l-a menționat și pe Sf. Apostol Filip.

Această mențiune a fost făcută în contextul explicării de către Preafericirea Sa a troparului Duminicii Sfinților Români, care enumeră categoriile, sau cetele de sfinți români cinstite în această duminică.

Prima ceată este formată din „preoții și diaconii care au mărturisit credința apostolică primită de la Sf. Ap. Andrei, de la Sf. Ap. Filip și de la ucenicii lor”.

Patriarhul a explicat faptul că românii s-au creștinat lent, de jos în sus, nu la ordin, precum alte popoare.

„Creștinarea poporului român, spre deosebire de creștinarea altor popoare vecine, ca de pildă bulgarii, în secolul IX, și rușii în secolul al X-lea, nu s-a făcut prin ordinul cneazului, al regelui sau împăratului, ci a fost o creștinare de jos în sus”, a spus Preafericirea Sa.

„Avem un proces de creștinare lentă: prin soldații romani creștini, prin negustorii creștini care veneau din Răsărit, și prin misionari de limbă greacă sau de limbă latină, a subliniat Patriarhul Daniel.

PF Daniel a spus că românii au iubit creștinismul mai mult decât orice ideologie politică sau filosofică.

„De două mii de ani, poporul român a iubit mai mult credința în Hristos și în iubirea Preasfintei Treimi decât orice ideologie politică sau filosofică trecătoare, efemeră. De aceea, sfinții români sunt dascăli ai noștri privind păstrarea credinței în vremuri grele”, a concluzionat Patriarhul.

Duminica a doua după Pogorârea Duhului Sfânt a fost instituită ca Duminica Tuturor Sfinților Români printr-o decizie a Sfântului Sinod din 20 iunie 1992, pentru a sublinia lucrarea Duhlui Sfânt în poporul român dreptmăritor.

În 2025, Biserica Ortodoxă Română va canoniza primii martiri care au suferit în închisorile comuniste.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE