luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATEPatriarhul Daniel: Sărbătorile lunii august ne ajută să ne gândim la cele...

Patriarhul Daniel: Sărbătorile lunii august ne ajută să ne gândim la cele de pe urmă ale vieții noastre. Omul nu este făcut pentru mormânt

Praznicele din luna august, ultima a anului bisericesc, ne amintesc de clipele din urmă ale vieții noastre, a spus Patriarhul Daniel, la mănăstirea Ghigiu, informează Basilica.

Adormirea Maicii Domnului ne ajută să ne gândim la modul în care noi plecăm din lumea aceasta și trecem la viața veșnică”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Apoi, Schimbarea la Față are același scop eshatologic și de aceea nu a fost pusă în calendar cronologic, înainte de Pătimirile Domnului, ci la final de an bisericesc.

„Schimbarea la față este plasată în ziua a șasea din ultima lună a anului pentru a ne arăta că slava lui Hristos arătată pe Muntele Taborului era cu anticipație slava Învierii, slava Înălțării Sale la ceruri și, în plus, slava celei de a doua veniri a lui Hristos, când el va veni să judece viii și morții”.

„Ultima lună din anul bisericesc are, prin cele trei sărbători, un triptic care Îl arată pe Dreptul Judecător cum stă în mijloc pe tron, iar Maica Domnului în dreapta Sa și pe Sfântul Ioan Botezătorul în stânga, în picioare. Această icoană se numește Deisis, icoana Judecății de Apoi”.

„Dreptul Judecător este sfătuit, rugat de Maica Domnului și de Sfântul Ioan Botezătorul ca să izbăvească din moarte sufletele noastre”, a spus Preafericirea Sa amintind că „moartea cea mai periculoasă nu este cea fizică, ci despărțirea omului de Dumnezeu prin necredință și prin păcate pentru care nu s-a pocăit”.

Patriarhul României a transmis că omul nu este făcut pentru mormânt.

„Maica Domnului care se mută la viața veșnică este pentru noi o icoană profetică și arată că rostul vieții noastre pe pământ este să ne pregătim pentru mutarea în împărăția, lumina, slava și iubirea Preasfintei Treimi”.

„Iar pentru această lucrare mijlocește Maica Domnului, rugătoare nebiruită sau nerefuzată care se roagă pururea pentru Biserica lui Hristos, pentru întreaga lume și în mod deosebit pentru cei care îi cer ajutorul”.
„Maica Domnului, prin mutarea sa la cer, ne arată destinația noastră ultimă, și anume că omul nu e făcut pentru mormânt. Moartea a fost urmare a păcatului, dar prin Iisus Hristos, păcatele se iartă dacă ne pocăim”.

„Omul nu este făcut pentru mormânt, ci pentru Rai și Împărăția veșnică a Preasfintei Treimi”, a spus Părintele Patriarh.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate