Patriarhul Daniel a explicat, în Duminica a 13-a după Rusalii, semnificațiile Pildei Lucrătorilor Răi, citită în bisericile ortodoxe în această zi.
El a explicat că parabola aceasta îi viza pe preoții Vechiului Testament, dar și pe slujitorii de azi ai Bisericii. Asemeni celor din Pildă, a explicat Patriarhul, unii au răspuns bine, însă alții, nu.
„Nu este vorba numai de slujitorii Vechiului Testament, dacă interpretăm parabola în mod duhovnicesc, ci de toți slujitorii chemați de Dumnezeu la o lucrare sfântă. Unii dintre ei au răspuns în mod cinstit, corect, cu evlavie, cu frică de Dumnezeu, cu responsabilitate, alții însă s-au făcut stăpâni peste via Stăpânului și au devenit lucrători răi, necinstiți”, informează agenția Basilica.
Patriarhul românilor a reiterat spusele Sfântului Ioan Gură de Aur în ceea ce privește păcatul. „Cu cât cunoști mai mult, cu atât ești mai mult pedepsit. Preotul care face același păcat ca și mireanul nu primește pedeapsa mireanului, ci o pedeapsă mult mai grea”.
„Responsabilitatea celor chemați să fie slujitorii lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor este foarte mare”, a atras atenția PF Daniel.
„Pe de altă parte, și mirenii au o responsabilitate. Ei vor răspunde de felul cum au înmulțit talanții primiți la naștere, dar și la Botez, de felul cum au trăit credința, cum au săvârșit fapte bune, cum au ajutat pe cei aflați în nevoi”, a spus acesta.
Patriarhul a continuat afirmând că fragmentul evanghelic din această duminică este semnificativ pentru respectul pe care Dumnezeu îl poartă pentru libertatea oamenilor.
„Evanghelia ne arată cât de mult respectă Dumnezeu libertatea oamenilor. Se face nevăzut, se face îndepărtat, se face absent ca omul să acționeze liber, să decidă în mod liber dacă este lucrător bun sau este lucrător rău în lucrarea lui Dumnezeu, dacă este lucrător cinstit sau dacă este lucrător viclean, dacă este lucrător harnic sau este un angajat leneș”, a cuvântat PF Daniel.