ACTUALITATEPatriarhul Daniel, în Duminica Sfintei Cruci: Să nu mai fim noi centrul...

Patriarhul Daniel, în Duminica Sfintei Cruci: Să nu mai fim noi centrul atenției noastre

Crucea este pusă în mijlocul Postului, în Duminica a Treia, ca semn de întărire, de încurajare și de îmbărbătare pentru credincioși, informează agenția Basilica.

Părintele Patriarh a spus că textul evanghelic din această duminică invită la o luptă cu egoismul.

În lucrarea aceasta de răstignire a egoismului și de eliberare a iubirii care devine iubire milostivă, iubire smerită, iubire sfințită Mântuitorul arată că sunt trei trepte: De voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Adică cele trei trepte pentru a deveni ucenic al lui Hristos sunt: lepădarea de sine, asumarea sau luarea crucii și urmarea lui Hristos. Lepădarea de sine înseamnă lepădarea de un mod egoist de a trăi, și anume: să nu mai fim noi centrul atenției noastre, ci Hristos Dumnezeu să fie centrul vieții noastre.

„Și în comuniune fiind cu Hristos primim iubirea lui milostivă și smerită și o arătăm în jurul nostru”, a spus PF Daniel. Patriarhul României a adăugat că „Asumarea sau luarea crucii înseamnă asumarea tuturor neputințelor, neîmplinirilor și suferințelor din viața noastră, dar, în același timp înseamnă și voința de a lupta pentru a birui păcatul, egoismul și toate ispitele din viața noastră”.

„Asumarea crucii nu înseamnă doar asumarea lipsurilor, neputințelor ci, așa cum spunea și Părintele Stăniloae, asumarea crucii înseamnă și o luptă împotriva păcatului, împotriva patimilor egoiste și, în același timp, o luptă pentru a rămâne statornici în dreapta credință și în dreapta viețuire”, a continuat el.

Ierarhul a explicat că atunci când suntem uniți cu Hristos, oamenii simt ajutorul Său.

„Și prin aceasta noi, când suntem uniți cu Hristos cel răstignit și înviat prin rugăciune, Sfintele Taine și prin faptele bune, atunci simțim ajutorul Lui. El transformă suferința noastră în biruință, el transformă lupta noastră în victorie asupra suferințelor, încercărilor vieții. Și cu Hristos toate devin ușoare”.

„Hristos, când zice Să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze cel ce voiește să vină după Mine, ne cheamă să aducem suferința, neîmplinirile, eșecurile noastre, dar și strădaniile noastre pentru a deveni mai milostivi – pe toate acestea le aducem lui Hristos. Și El umple cu lumina iubirii Sale smerite și milostive viața noastră”, a adăugat Patriarhul Daniel.

„Și atunci crucea devine ușoară pentru că este purtată împreună cu Hristos. Viața devine luminoasă și plină de nădejde pentru că Hristos Domnul cel răstignit și înviat transformă crucea în scară către de biruință, în ridicare din păcat și degustare a bucuriei Îniverii”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...