ACTUALITATEPatriarhul Daniel explică pedagogia lui Dumnezeu: De la milostenie la dreptate. Dacă...

Patriarhul Daniel explică pedagogia lui Dumnezeu: De la milostenie la dreptate. Dacă omul n-a făcut binele de bunăvoie îl va face de nevoie

Patriarhul Daniel a explicat că Dumnezeu este milostiv, dar dacă omul nu prețuiește milostivirea Sa, atunci atitudinea Celui de Sus se schimbă.

Patriarhul a făcut aceste precizări cu ocazia parabolei datornicului nemilostiv, în Duminica a XI-a după Rusalii.

„Dumnezeu, mai întâi este Milostiv. Dar, când milostivirea Sa nu este prețuită, ci ignorată sau doar folosită în mod egoist și viclean, El își schimbă atitudinea pentru că este un Stăpân liber. Și trece de la milostivire la dreptate. Dacă omul n-a făcut binele de bunăvoie îl va face de nevoie. Dacă nu a făcut binele din proprie inițiativă îl va face prin constrângere”, a explicat Patriarhul gestul Stăpânului care l-a aruncat la chinuri pe datornic până va plăti tot, scrie Basilica.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

PF Daniel a spus că rugăciunea „Tatăl nostru”, din română, este diferită de originalul din Noul Testament.„. El a semnalat că atât în versiunea originală a Noului Testament – în limba greacă, dar și în latină, această rugăciune conține cererea „și ne iartă nouă datoriile noastre, precum și noi iertăm datornicilor noștri”.

Numai în limba română există această traducere a cuvântului „datorii” în „greșeli”, a spus Părintele Patriarh, explicând că cei ce au tradus au socotit că nu este atât de potrivit limbajul financiar în rugăciune.

„S-a transferat limbajul financiar la un nivel moral, spiritual”, a spus Patriarhul Daniel care a explicat că „ori de câte ori păcătuim sau greșim față de Dumnezeu, ne îndatorăm”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„De ce? Pentru că folosim în mod greșit sau negativ darurile pe care El ni le-a dat: gândirea, voința, sentimentul – darurile personale. Și folosindu-le contrar voinței Creatorului când păcătuim, adică folosindu-le în mod egoist, pătimaș și nu rațional, atunci ne îndatorăm. De aceea, suma datoriei de 10.000 de talanți este o sumă simbolică și se referă la darul mare al vieții pentru că omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu cel veșnic viu și este chemat la asemănarea cu Dumnezeu prin conlucrare cu El pentru a dobândi viața veșnică”.

„De modul în care folosim viața de pe pământ depinde dobândirea vieții veșnice sau chinurilor veșnice. Totul depinde de modul în care folosim libertatea noastră. De aceea, greșelile noastre față de Dumnezeu Creatorul par datorii foarte mari”, a continuat Patriarhul.

Predica integrală a Patriarhului Daniel este aici.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT