ACTUALITATEPartidul lui Victor Ponta, acuzat că a tipărit calendare ortodoxe electorale. Patriarhia...

Partidul lui Victor Ponta, acuzat că a tipărit calendare ortodoxe electorale. Patriarhia Română susține că sunt false și că se încalcă legea

Partidul Pro România, al fostului premier Victor Ponta, a tipărit și distribuit calendare ortodoxe, pe care a imprimat sigla formațiunii.

Conform datelor inscripționate pe calendar, au fost tipărite 2,8 milioane de astfel de materiale. Acestea conțin doar sigla formațiunii, dar nici măcar o cruce.

Patriarhia Română a luat poziție, afirmând că aceste calendare sunt false și conțin „greșeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinți români canonizați recent şi ale unor sărbători religioase”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

De asemenea, Patriarhia consideră că s-a produs o ilegalitate și reamintește pozițiile Sfântului Sinod, conform cărora însemnele bisericești nu pot fi folosite în scopuri politice.

„Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creștin-ortodoxe (false) care conțin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greșeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinți români canonizați recent şi ale unor sărbători religioase.

Dincolo de faptul că o asemenea inițiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creștin ortodox constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericești.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Reamintim că, în perspectiva alegerilor locale și legislative din acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 21 iulie 2020, pornind de la pozițiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008 și 25 februarie 2016, din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, a reiterat apelul său către liderii partidelor politice din Romania de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești.

Ca urmare, Patriarhia Română recomandă credincioșilor ortodocși să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericești, pentru a avea siguranța că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, sună comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...