Membrii partidului AUR și-au exprimat în mod constant nemulțumirea față de dorința Guvernului de a vinde Termo Mintia și chiar dacă vânzarea a fost aprobată, gruparea de opoziție nu renunță și cere explicații oficiale.
Alianța pentru Unirea Românilor a depus în Parlament o solicitare care vizează înființarea unei comisii speciale de anchetă cu rolul de a investiga circumstanțele care au condus la luarea acestei decizii: „Parlamentarii AUR iși îndeplinesc încă o dată misiunea pe care și-au asumat-o față de alegători. Alianța pentru Unirea Românilor cere în mod oficial explicații pentru decizia scandaloasă a Executivului prin care a aprobat vânzarea Termocentralei Mintia”
Anunțul vine la o zi după ce AUR a organizat un protest la Mintia, împotriva vânzării termiocentralei.
În același comunicat de presă, inițiatorii sunt de părere în cazul în care această afacere este într-adevăr onestă și a fost făcută cu scopul de a aduce beneficii României, atunci constituirea acestei comisii și aflarea adevărului este și în interesul partidelor aflate la guvernare.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„În legătură cu obiectul de activitate al comisiei de anchetă, arătăm că, în fapt, în data de 26 august 2022, în cadrul procedurii de lichidare judiciară a Complexului Energetic Hunedoara SA, societate comercială al cărui principal este Statul Român, reprezentat prin Ministerul Energiei, Termocentrala Mintia a fost adjudecată de singura societate ofertantă, Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, pentru suma de 91.236.832 euro – prețul de vânzare stabilit.
Un aspect îngrijorător care ridică serioase semne de întrebare în legătură cu legalitatea și oportunitatea acestei vânzări este relevat de diferența majoră a valorii reale a acestei unități și prețul de vânzare, dat fiind faptul că Termocentrala Mintia a făcut obiectul unui proces de retehnologizare ale cărui costuri s-au ridicat la peste 150.000.000 de euro (informație îndeobște cunoscută), suma de pornire a licitației fiind infimă chiar și prin raportare la costurile de investiție” – sunt motivele pe care le expun inițiatorii.
Deputații și senatorii care doresc să înlăture suspiciunile create în jurul acestui subiect au la dispoziție lista de semnături.