miercuri, mai 22, 2024
ACTUALITATEParlamentul European vrea să știe totul despre salariile angajaților din companii: vrea...

Parlamentul European vrea să știe totul despre salariile angajaților din companii: vrea să impună firmelor să comunice angajaților cum sunt plătiți în raport cu colegii lor

Parlamentarii europeni se pregătesc de o nouă Directivă prin care să elimine discriminarea la locul de muncă pe bază de sex. Mai exact, se dorește eliminarea diferențelor salariale dintre bărbați și femei, notează Libertatea.

Consiliul European  negociază deja, pentru a stabili forma finală Directivei. Din draftul proiectului, rezultă că toate companiile din Europa vor fi obligate să transmită date despre salariile angajaților lor, iar dacă diferența la venitul net este mai mare de 5%, pentru același post, aceleași atribuții între angajații de sex opus, angajatorul ar putea fi obligat să plătească angajatului discriminat daune morale, bonusuri, se arată în textul Directivei, citat de sursa menționată.

Deși se vorbește de egalitate de șanse de ani bune, cifrele arată că diferențele salariale dintre  bărbați și femei variază în funcție de mai mulți factori: economici, demografici, politici.

Spre exemplu, cele  mai mari diferențe salariale în Uniunea Europeană(UE) sunt în Letonia (22,3%), Estonia (21,1%), Austria (18,9%), Elveția și Germania (puțin peste 18%) și Ungaria (17,2%), se arată într-o statistică Eurostat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Una dintre țările în care acest mecanism de plată egală a salariilor, fără discriminare pe bază de sex, este Islanda. Firmele care au mai mult de 25 de angajați trebuie să dovedească în scris că plătesc salarii egale bărbaților și femeilor. În caz contrar, plătesc taxe suplimentare la bugetul de stat.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În România, potrivit ultimei analize a Eurostat(2016-2018) se înregistrează cea mică diferență salarială dintre bărbați și femei.

În România, diferențele sunt insesizabile din cauza salariilor mici

O femeie angajată din România câştigă, în medie, cu 5,2% mai puţin decât un bărbat, aceasta fiind cea mai redusă discrepanţă salarială din Uniunea Europeană în 2016, arată datele publicate de Eurostat, biroul de Statistică al Uniunii Europene, notează Ziarul Financiar.

Explicația analiștilor financiari este că în România se înregistrează cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria. Astfel, diferențele la venitul net ating pragul de 5% cât este prevpzut în Directiva împotriva discriminării, dar sunt insesizabile în comparație cu cele din statele UE mai dezvoltate.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE