sâmbătă, februarie 24, 2024
ACTUALITATEParlamentul European a votat ca „limbajul urii” să devină o infracțiune la...

Parlamentul European a votat ca „limbajul urii” să devină o infracțiune la nivel european, inclusiv pe bază de „expresie și identitate de gen”

Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cere includerea „limbajului urii” și „ infracțiunilor motivate de ură” pe lista europeană a infracțiunilor.

Deși majoritatea statelor UE au aceste infracțiuni menționate în legislațiile naționale, rezoluția va permite Comisiei Europene să stabilească o pedeapsă minimă pentru acest tip de infracțiuni, notează The European Conservative.

Practic, documentul permite introducerea „limbajului urii” în lista infracțiunilor „particularmente serioase cu o dimensiune trans-frontalieră”, alături de terorism, traficul de ființe umane, traficul de droguri și de arme, spălarea de bani și crima organizată.

Includerea pe această listă permite UE să stabilească pedepse minime pentru aceste infracțiuni.

Un al doilea obiectiv al documentului adoptat de PE este să sporească numărul categoriilor potențialelor victime. Până azi, limbajul urii era definit doar în legătură cu rasa, culoarea pielii, religia sau etnicitatea persoanei.

Astfel, documentul cere extinderea categoriilor victime ale limbajului urii în funcție de „sex, orientare sexuală, identitate de gen, expresie de gen, caracteristici sexuale, vârstă, dizabilitate sau orice altă caracteristică fundamentală”.

Aceste categorii, indefinibile obiectiv deschid calea pentru abuzuri nemăsurate, dat fiind faptul că aproape orice poate fi catalogat drept „limbaj al urii”.

În plus, după cum a subliniat raportorul spaniol al dosarului, liberala Maite Pagazaurtundúa (Renew), unul dintre principalele obiective este reglementarea discursului instigator la ură în sfera online, lucru pentru care noua Lege privind serviciile digitale (DSA) a UE oferă deja cadrul perfect.

„Legislația UE progresează mai lent decât noile dimensiuni ale urii în aceste vremuri digitale”, a spus Pagazaurtundúa, subliniind că „social media a normalizat narațiuni extrem de ostile”, care sunt de altfel „alimentate de mișcările extremiste și populiste”.

Votul a trecut cu o majoritate confortabilă, cele două mari blocuri – social democrații și popularii – votând în masă pentru acest document: 397 de voturi „pentru”, 121 „împotrivă” și 26 de abțineri.

Doar blocurile conservative, ECR și ID au votat împotriva acestei propuneri.

„Nu vreți o dezbatere politică, ci o inchiziție!” a răbufnit europarlamentarul Patricia Chagnon de la Raliul Național Francez la adresa colegilor săi.

„Dacă aș spune, de exemplu, că nu vreau ca minorii să primească tratamente hormonale sau alte tratamente medicale, asta nu este un discurs de ură împotriva persoanelor transsexuale, ci o declarație de dragoste pentru copii. Dacă mă lupt împotriva migrației excesive în țara mea, pe continentul nostru… nu sunt mișcată de ură, ci de dragoste pentru țara mea și pentru continentul nostru”, a spus ea.

Alții au fost și mai sinceri și mai direcți. „Sunteți Big Brother”, a declarat europarlamentarul italian Silvia Sardone (Lega). „Stabiliți infracțiuni de gândire pentru a limita libertatea de exprimare și de exprimare … și pentru a ataca pe oricine este împotriva ideologiei voastre”.

„Întregul proiect trebuie văzut ca fiind motivat politic”, a subliniat eurodeputatul Harald Vilimsky (FPÖ) înainte de plenul din această săptămână, adăugând că presupusa garanție a textului privind libertatea de exprimare nu mai poate fi luată în serios în UE.

„Astfel de declarații sunt un Newspeak orwellian la Bruxelles și au devenit parte din repertoriul standard”.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE