Parlamentarii din Marea Britanie au îndemnat autoritățile de reglementare să ia măsuri pentru a evita „riscurile semnificative” pentru lucrători reprezentate de boom-ul programelor de inteligență artificială, inclusiv ChatGPT, conform Bloomberg.
Comisia pentru afaceri, energie și strategie industrială a Parlamentului a declarat că un nou grup de lucru pentru AI ar trebui să verifice dacă legislația trebuie actualizată pentru a proteja lucrătorii de eventuale tulburări pe piața muncii.
Raportul deputaților din parlament din partea principalelor partide politice sugerează că dezvoltarea rapidă a AI se va confrunta cu un control intens din partea autorităților de reglementare în următorii ani, deoarece tehnologia amenință să transforme munca. Apariția chatbot-urilor, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI Inc., a stârnit dezbateri cu privire la dispariția anumitor locuri de muncă sau declanșarea unui boom de productivitate care va aduce beneficii lucrătorilor.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Există un risc semnificativ din lipsa de atenție asupra consecințelor nedorite sau neintenționate ale utilizării tehnologiei și automatizării la locul de muncă, indiferent dacă aceasta este în depozit sau în casa unui muncitor”, a spus comitetul într-un raport privind piața muncii din Marea Britanie.
Raportul a ridicat îngrijorări cu privire la recalificarea lucrătorilor pentru tehnologiile emergente și a pus sub semnul întrebării dacă legile actuale protejează drepturile și confidențialitatea atunci când AI este utilizată în recrutare și supravegherea lucrătorilor.
Descoperirile amplifică îngrijorările exprimate și de oficialii americani. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a spus că inteligența artificială este următoarea tehnologie care ar putea primi sprijin din partea guvernului SUA.
Comitetul BEIS din Marea Britanie a recunoscut „potențialul enorm” al automatizării, dar a recomandat ca autoritățile de reglementare să creeze un grup de lucru alături de Centrul pentru Etică și Inovare a Datelor și Congresul Sindicatelor, care reprezintă sindicatele din Marea Britanie.
Grupul de lucru „ar trebui să ia în considerare dacă aplicarea legilor muncii este eficientă și să facă recomandări dacă este necesară o legislație suplimentară”, a adăugat acesta.
Guvernul a stabilit o abordare inițială a inteligenței artificiale într-un document de luna trecută, care a avertizat împotriva „legislației grele” și a cerut autorităților de reglementare existente, inclusiv Autorității pentru Concurență și Piețe și Comisiei pentru Drepturile Omului, să abordeze tehnologia.
Așa-numita carte albă spunea că sistemele AI ar trebui să respecte legile existente, să nu discrimineze persoanele, că procesele lor de luare a deciziilor ar trebui să fie sigure și transparente și ar trebui să existe responsabilitate pentru rezultatele sale.
Aceasta vine după ce TUC a avertizat marți că guvernul nu reușește să împiedice lucrătorii să fie „exploatați” de tehnologiile AI emergente care ar putea distruge locuri de muncă.
Comitetul BEIS a avertizat, de asemenea, în raportul său, că există o aplicare slabă a drepturilor generale ale lucrătorilor în Regatul Unit și că deficitele împiedică creșterea.