News ȘTIRI Părinți, ONG-uri și reprezentanți ai societății civile cer președintelui Iohannis să promulge...

Părinți, ONG-uri și reprezentanți ai societății civile cer președintelui Iohannis să promulge legea privind educația sexuală în școli doar cu acordul părinților

Reprezentanți ai unor ONG-uri de profil și ai societății civile au adresat, luni, 5 octombrie, o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, în care solicită promulgarea legii ce prevede ca educația sexuală să se facă în școli doar cu acordul părinților.

Reamintim că la sfârșitul lunii septembrie, Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Legea prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Dincolo de decizia CCR, președintele Klaus Iohannis nu a promulgat încă legea.

Redăm integral scrisoarea deschisă adresată, luni, președintelui Iohannis:

Stimate domnule Președinte,

Vă scriem în calitate de părinți, reprezentanți ai unor ONG-uri de profil și ai societății civile, pentru a vă solicita promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Considerăm promulgarea legii ca fiind un act firesc și necesar datorită a) legitimității legii în cauză; b) importanței menținerii unei cooperări deschise, bazate pe încredere, între școală, părinți și copii; c) promovării unei viziuni largi privind educarea sanitară, sexuală sau pentru viață a elevilor.

Legitimitatea legii

Având în vedere că legea a fost adoptată de Parlamentul României, fiind susținută de un spectru larg politic ce nu se reduce la un oarecare partid, iar obiecțiile de neconstituționale formulate de dvs. au fost constatate ca fiind neîntemeiate de Curtea Constituțională, procedural și substanțial legea întrunește toate criteriile legitimității democratice. Nu vedem ce rațiuni ar putea fi invocate pentru o eventuală reîntoarcere a legii la Parlament, o astfel de decizie putând fi cu greu percepută altfel decât o obstrucție inechitabilă față de actorii sociali implicați.

Cooperare și încredere

Buna educare a copiilor se face începând prin respectarea cadrului constituțional ce definește autoritatea parentală, rolul școlii, drepturile elevilor. Considerăm regretabilă și dăunătoare social tentativa unor organizații activiste de a introduce conflict și diviziune între rolul părinților, al școlilor și al elevilor în procesul educațional.

Buna educație se face prin cooperare și prin încredere, nu prin desconsiderarea sau diminuarea rolului părinților, care au dreptul constituțional de a-și crește proprii copii potrivit cu propriile convingeri filosofice, religioase, etice. Încrederea se obține prin recunoașterea tuturor părților sociale din cadrul societății civile, nu doar a anumitor organizații cu profil ideologic pronunțat.

Viziune pentru o educație eficientă

Trăim într-o societate plurală din punct de vedere cultural. Promovarea unei concepții înguste despre educația sexuală nu va reuși să rezolve problemele sociale provocate de disfuncțiile familiale, sociale și instituționale și nici nu va pregăti pentru viață viitorii adulți. Conversația despre aceste subiecte trebuie să fie realmente sensibilă față de convingerile, credințele și practicile culturale ale părinților și copiilor. În acest domeniu nu există rețete, cu atât mai puțin atunci când au substrat ideologic și uniformizator, ci atenție, delicatețe, tact și înțelegere.

Având în vedere toate acestea, vă solicităm respectuos promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

 

Semnează

Asociația PRO VITA București

Alianța Familiilor din România

Alianța Părinților

Asociația Ortodoxia Tinerilor (Galați)

Asociația Creștin Ortodoxă „Mama Olga” (Piatra Neamț)

Asociația Glasul Vieții (Iași)

Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Iași

Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Brașov

Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Tg. Jiu

Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Iași

Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Arad

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 4.000 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Cele mai citite

Articole relaționate