Arhimandritul Dumitru Cobzaru a întrebat asistența prezentă la slujba oficiată cu ocazia Sfinților Martiri Năsăudeni în cadrul Garnizoanei Bistrița dacă „nu simțiți, oare, că avem stăpâni străini? Și nu simțiți, oare, că ni se încalcă drepturile noastre, demnitatea noastră? Și nu simțiți că plutește deasupra noastră o credință străină?”.
Acesta a mai spus că sfinții Martiri Năsăudeni au luptat pentru o identitate care azi este în pericol din cauza faptului că „se amestecă totul”.
„Sfântul Atanasie Todoran a fost un om implicat în comunitate. N-a fost un om cu școli multe, deși știa carte. A fost conducătorul obștii, un fel de primar al Bichigiului. Însă avea autoritate asupra oamenilor. Atât de mare autoritate, încât atunci când cei care făceau parte din regimentul de grăniceri l-au ascultat pe el, și nu pe general. L-au ascultat pe el și nu pe episcop. Pentru că generalul era străin de neam și plin de vicleșug, iar episcopul nu era de credința noastră. Și atunci moș Tănase Todoran a fost cel care pe platoul de „la mocirlă” din Salva le-a spus tuturor celor de față că suntem mințiți. Că ni se servește pe tavă o credință nedreaptă și în ceea ce privește slujirea împărătesei de la Viena, și în ceea ce privește credința noastră străbună. Și atunci jurământul pe care-l făceau cei care slujeau în regimentul respectiv era strâmb. Pentru că nu puteau să fie și iobagi, și slujitori în armată. Ori una, ori alta! Și le era promis de împărăteasă că vor fi dezrobiți și n-a fost adevărat.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Și acest lucru a fost mărturia lui moș Tănase Todoran, care era în vârstă. Avea 104 ani, dar nimic nu l-a oprit, știind că avea să fie jertfit pe altarul neamului. A mărturisit că noi suntem români din moși-strămoși, că avem drepturile noastre pe care trebuie să ni le respecte oricine din această lume. Pentru că noi niciodată n-am cotropit pe nimeni, ci noi am fost cotropiți și subjugați. Și a mărturisit, de asemenea, cu mare preț, nu doar al vieții lui, ci și a fiului său, a mărturisit credința noastră străbună, credința noastră ortodoxă.
Și atunci trebuie să privim la viața lui, dragii mei, și la ceilalți care l-au însoțit în faptă și-n cuvânt. Ca să fim cu adevărat urmași ai lor și să răzbim în fața acestei lumi care ne copleșește, care vrea să ne stăpânească cu orice preț, trecându-se peste orice drept al omului. Și nu simțiți, oare, că avem stăpâni străini? Și nu simțiți, oare, că ni se încalcă drepturile noastre, demnitatea noastră? Și nu simțiți că plutește deasupra noastră o credință străină? Dacă nu ca și aceea a împărătesei de la Viena, o credință sincretistă în care toate sunt amestecate? Și atunci când se amestecă totul, nu mai ai identitate, identitate pentru care au luptat Sfinții Mucenici și Mărturisitori Năsăudeni”, a spus părintele arhimandrit.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
El a mai îndemnat pe cei prezenți la slujba de la Garnizoana Bistrița să se strângă în jurul Bisericii, Armatei și a Școlii pentru a apăra demnitatea.
„Și un ultim gând, dragii mei. Oare cine i-a crescut pe acești bărbați ai neamului nostru? În primul rând părinții lor, familia din care se trăgeau. Dar dacă citim puțină istorie a Bichigiului, vom vedea că în hotarul Bichigiului exista încă de la 1523 o mănăstire ortodoxă. Iar parohia era veche, foarte veche. Iar acest om, moș Tănase Todoran a trăit la streașina bisericii și a mănăstirii. L-au format părinții lui, dar l-au clădit spiritual, duhovnicește, mănăstirea Bichigiului și parohia care avea o vârstă venerabilă și preoți venerabili. De aceea, noi trebuie să strângem rândurile în jurul Bisericii și să ne apărăm demnitatea și să ne strângem în jurul locurilor spirituale ale neamului nostru, care înseamnă de pildă Armata, care înseamnă Biserica, care înseamnă școala și care toate laolaltă sunt vizate de cei care nu ne doresc binele. Știm prea bine, eu nu sunt străin de ceea ce se întâmplă în Armata Română. Știm prea bine ce se întâmplă în Biserică, n-am cum să fiu străin. Știm cu toții ce se întâmplă în școală. Și ne pasă și ne doare. Și unde să alergăm, dacă nu la aceste instituții pe care trebuie să le fortificăm ca ele să crească oameni adevărați precum au fost Sfinții Mucenici și Mărturisitori Năsăudeni?! Nu se poate decât să ne sprijinim unii e alții, să luptăm cu forțe proprii și să ne rugăm acestor Sfinți și bineînțeles, lui Dumnezeu, să nu ne lase să pierim noi și neamul nostru. Iar cununa nemuririi a acestor Sfinți să devină într-o zi și cununa noastră, chiar dacă va trebui să plătim cu prețul vieții”, a spus arhimandritul Dumitru Cobzaru.
Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru un preot și monah binecunoscut pentru activitatea sa misionară în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, fiind și membru fondator al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Are la activ 15 volume și numeroase conferințe, în 2019 fiind distins cu Ordinul „Mihai Viteazul” al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.