luni, septembrie 25, 2023
ȘTIRIPărintele Dan Damaschin construiește PRIMUL spital social, unde se vor servicii medicale...

Părintele Dan Damaschin construiește PRIMUL spital social, unde se vor servicii medicale GRATUITE tuturor oamenilor sărmani care nu sunt asigurați și nu se pot îngriji

Neobositul părinte Dan Damaschin, cunoscut pentru faptul că ajută anual mii de copii din zona Moldovei, face un pas mai departe. El a intrat în linie dreaptă cu construirea primului spital social, botezat „Veronica”, destinat persoanele care nu au asigurare medicală și care nu beneficiază de îngrijire la spitalele obișnuite. Veronica este numele unei mame cu cinci copii, care a trecut la cele veșnice. Proiectul spitalului a început pe 8 martie 2021, după cum relata R3media.

Conform BZI, părintele Damaschin a strâns donații de 1 milion de euro și a cumpărat imobilul care va deveni spital. Este vorba despre un fost hotel, pe care părintele l-a achiziționat. Primăria Iași i-a aprobat autorizația de construire pentru schimbarea funcțiunii.

„Foarte mult a durat până am primit autorizația, aproximativ 2 ani de zile, iar lucrul acesta ne-a dat peste cap. Acum am primit-o și am delegat sarcini către arhitecți ca să trecem la amenajare și să transformăm hotelul într-un centru socio-medical. Noi dorim să avem acolo ceea ce este mai bun pentru cei care au nevoie.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Va fi un spațiu medical în care mamele, copiii și restul oamenilor sărmani vor avea acces gratuit la servicii medicale de înaltă calitate. O să oferim și servicii pe partea de imagistică, laborator de analize, un punct farmaceutic pentru a primi, în mod gratuit, toată medicamentația necesară și, bineînțeles, cabinete de consultații pentru specialitățile de care avem nevoie.

Și aici plecăm de la medici de familie, ginecologie, pediatrie, cardiologie, oftalmologie, stomatologie, nefrologie, ca să nu mai avem mame și copii care, neavând bani să meargă la spitale, pentru că nu au asigurare, să se îmbolnăvească și să se acutizeze bolile ce pot produce complicații”, a spus părintele Damaschin pentru BZI.

El a declarat că prioritate vor avea mamele și copiii.

„În ultimii ani au fost destule mame care au murit din cauza faptului că au fost foarte ocupate cu creșterea pruncilor. Prioritare vor fi mamele singure, însărcinate, defavorizate și copiii, dar ne vom ocupa și de ceilalți oameni care fac parte dintr-o categorie socială.

Trebuie să ne adresăm acestor categorii. Noi avem în atenție aproximativ 2.900 de mame cu peste 10.000 de copii și majoritatea acestora au nevoie de stomatologie, oftalmologie sau alte servicii medicale. În centrul medical nu am făcut planul pentru personal, dar va fi un spital care va funcționa, în primul rând, pe bază de donații și voluntariat, ceea ce înseamnă că o mare parte din specialități vor fi acoperite de medicii voluntari. Sunt sigur că vom găsi în orașul acesta mare, pentru că sunt mulți oameni ce vor dori să facă un bine persoanelor.

Vom avea și medici angajați, care vor fi permanent, adică pediatri, ginecologi, stomatologi, oftalmologi și personal la imagistică, întreținere și asistenți. Probabil că vor fi undeva la 10-20 de angajați permanent în centrul medico-social”, destăinuie preotul ce are grijă de sufletele neajutorate”, a explicat preotul.

„Costul acestui proiect va fi unul foarte mare. Aparatura este foarte scumpă, sunt produse de câteva mii de euro, dar și de aproximativ 1 milion de euro. Va trebui să facem eforturi foarte mari când vom achiziționa aparatura și vom menaja restul centrului. Suma finală va depăși 2 milioane de euro”, mai spune părintele Damaschin.

Dar asta nu e tot. Neobositul om al lui Dumnezeu nu vrea să mai vadă oameni flămânzi și vrea să construiască și o cantină socială.

„Pe lângă acest proiect, avem în plan să deschidem și o cantină socială. Nu vreau să mai văd mame care vin în Iași și rabdă de foame pe la spitale, pentru că sărăcuțele vin cu greu de la țară până la oraș, poate chiar din cele mai îndepărtate sate. După ce ele vin în spital și își recoltează analizele sau alte investigații medicale, să primească o masă caldă. Mâncarea se va găti într-o locație diferită, dar va fi adusă în centru”, afirmă acesta.

De asemenea, în vizorul său este și un centru de consiliere, fiindcă de-a lungul timpului a întâmpinat foarte multe persoane care nu s-au putut desprinde de anumite vicii și consideră că pentru tratare va fi nevoie de personal specializat.

„Ulterior urmează să deschidem și un centru de consiliere pentru mame și pentru acele cazuri care au probleme cu adicția. Sunt persoane ce fumează, consumă alcool, iar aceste probleme trebuie tratate pentru a reda familiei și comunității o persoană sănătoasă, atât fizic, cât și sufletește”,a mai declarat preotul Damaschin

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate