joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEPăreri împărțite printre politicienii din Israel, după ce Zelenski a comparat agresiunea...

Păreri împărțite printre politicienii din Israel, după ce Zelenski a comparat agresiunea rusă din Ucraina cu Holocaustul: Istoria nu poate fi rescrisă / Președintele Ucrainei a denaturat și rolul pe care l-a jucat țara sa în uciderea evreilor

Discursul președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski în Knesset, duminică seara, a fost primit cu răspunsuri mixte din partea parlamentarilor israelieni, unii considerându-l „revoltător”, iar alții au ales să-l susțină.

Câțiva parlamentari l-au criticat dur pe Zelenski pentru că a făcut comparații între Holocaust și invazia Ucrainei de către Rusia și că aparent ignoră complicitatea unor ucraineni la genocidul provocat de naziști.

„Îl admir pe președintele Ucrainei și susțin poporul ucrainean în inimă și fapte, dar istoria teribilă a Holocaustului nu poate fi rescrisă”, a scris, pe Twitter, ministrul Comunicațiilor, Yoaz Hendel.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Hendel a remarcat că o parte din genocidul evreilor din Germania nazistă „a fost efectuat și pe pământul ucrainean”. El a adăugat că, în timp ce „războiul este teribil, comparația cu ororile Holocaustului și a Soluției Finale este scandaloasă”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Presa ebraică citează înalți reprezentanți ai statului care, fără a le dezvălui numele, care critică „comparația scandaloasă” a lui Zelenski.

„Zelenski a denaturat și rolul pe care l-a jucat țara sa în uciderea evreilor”, au spus aceștia, potrivit site-ului de știri Ynet.

În discursul ținut în fața membrilor Knesset, Zelenski a spus că Ucraina și Israelul se confruntă cu aceeași amenințare din partea dușmanilor lor – „distrugerea totală a poporului nostru, a statului nostru, a culturii noastre, chiar și a numelui: Ucraina, Israel”.

Zelenski a remarcat că 24 februarie, data de începere a invaziei Rusiei în Ucraina, a fost și data la care Partidul Național Socialist al Muncitorilor Germani (Partidul Nazist), a fost fondat în Germania, în 1920.

„A distrus state întregi și a încercat să comită genocid”, a zis Zelenski.

Din nou, la 24 februarie, „la 102 de ani după naziști, a fost dat ordinul de a începe invazia rusă a Ucrainei, care a ucis deja mii de oameni și a lăsat milioane de oameni fără casă”, a spus el. „Au devenit refugiați… în zeci de țări”, a adăugat Zelenski.

Membrii opoziției au fost chiar mai duri decât Hendel în condamnarea discursului lui Zelenski.

Deputatul Likud Yuval Steinitz a spus că „este la limita negării Holocaustului”.

„Războiul este întotdeauna un lucru teribil… dar fiecare comparație între un război obișnuit, oricât de dificil este, și exterminarea a milioane de evrei în camere de gazare în cadrul Soluției Finale este o denaturare completă a istoriei”, a spus acesta.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

De asemenea, mai mulți parlamentari ai sionismului religios l-au criticat pe Zelenski. Liderul unui partid de opoziție de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a denunțat comparațiile cu Holocaustul și l-a acuzat pe liderul ucrainean că încearcă „să rescrie istoria și să șteargă implicarea poporului ucrainean în exterminarea evreilor.”

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Deputatul Simcha Rotman a respins cererea lui Zelenski ca Israelul să-i trateze pe ucraineni în același mod în care Zelenski a susținut că Ucraina i-a tratat pe evrei în timpul Holocaustului.

„Nu înțeleg ucraineana, dar dacă traducerea pe care am auzit-o este corectă, Zelenski ne-a cerut să tratăm ucrainenii la fel cum s-au comportat cu noi acum 80 de ani. Îmi pare rău, dar cred că va trebui să respingem cererea lui. La urma urmei, suntem o națiune morală. O lumină între națiuni”, a spus el.

Alții, în principal din coaliție, au fost mai îngăduitori față de președintele ucrainean.

Ministrul de externe Yair Lapid, care a condamnat Rusia de mai multe ori de la invazia Ucrainei, și-a manifestat susținerea pentru Zelenski și poporul ucrainean.

„Îmi reiterez condamnarea atacului asupra Ucrainei și îi mulțumesc președintelui Zelenski pentru că și-a împărtășit sentimentele și suferința poporului ucrainean cu membrii Knesset-ului și guvernului israelian”, a spus Lapid într-un comunicat.

„Vom continua să oferim asistență poporului ucrainean în orice mod în care putem și nu ne vom întoarce niciodată spatele situației grele a oamenilor care au trăit ororile războiului”, a adăugat el.

Ministrul diasporei Nachman Shai, un critic puternic al politicilor ministrului de Interne Ayelet Shaked față de refugiații ucraineni, l-a susținut și mai mult pe Zelenski.

„Cuvintele lui Zelenski străpung inima. Națiunea ucraineană a fost atacată, democrația ucraineană a fost atacată, sunt în mare suferință. Avem obligația umană, evreiască și israeliană de a-i ajuta”, a spus el.

„Asistența noastră la granițele Ucrainei și în interiorul țării este impresionantă. De asemenea, trebuie să asigurăm azil pentru refugiați. Am făcut și vom continua să facem tot ce ne stă în putere.”, a adăugat acesta.

Deputatul Partidului Yisrael Beytenu, Eli Avidar, un membru nonconformist al coaliției, a numit discursul lui Zelenski ca fiind „în mișcare”.

„Indiferența ucide”, a spus Avidar, făcând referire la observațiile făcute de Zelenski.

„Eforturile de mediere sunt importante, dar nu pot fi în detrimentul valorilor. Trebuie să fim de partea binelui împotriva răului”, a spus acesta într-un comunicat.

Deputatul  Eitan Ginzburg a spus că israelienii ar trebui să încerce să-l înțeleagă pe președintele ucrainean.

„Cred că într-o astfel de situație, nu trebuie să-l judecăm pe Zelenski. El se află în mijlocul unei situații unice. Dacă am fi în pielea lui, am critica pe toată lumea în același mod”, a spus el pentru Ynet.

Un purtător de cuvânt al Knesset a declarat presei ebraice după discurs că mai multe atacuri cibernetice care au încercat să perturbe semnalul lui Zelenski au fost identificate și prevenite de unitatea de securitate cibernetică a Knesset.

Potrivit știrilor Channel 12, 119 parlamentari au participat la discursul lui Zelenski, dintr-un potențial de 140 (minus cei 120 de deputați și aproximativ 20 de miniștri care nu sunt membri ai Knesset), potrivit TimesofIsrael.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE