marți, octombrie 3, 2023
ȘTIRIPărerea specialiștilor după seismele din Gorj: Ne putem aștepta la un cutremur...

Părerea specialiștilor după seismele din Gorj: Ne putem aștepta la un cutremur de 6,5 pe scara Richter

Declarațiile fostului ministru Eugen Orlando Teodorovici pe tema originii cutremurelor din Gorj provocat panică în rândul locuitorilor din județ, relatează Gorjonline.

Directorul General al INFP și Directorul Științific al instituției au acordat un interviu pentru GorjOnline prin care și-au exprimat părerea cu privire la declarațiile fostului ministru. Ceea ce este cu adevărat ingrijorător este faptul că ne putem aștepta și la cutremure de până la 6,7 pe scara Richter, conform unor studii realizate în trecut.

Reamintim că în ultimele 40 de zile au avut loc peste 1500 de seisme, dintre care unele s-au simțit foarte serios, provocând pagube materiale.

Mircea Radulian, Director Științific INFP:

I.Ț.: Vreau să discutăm despre declarațiile domnului Teodorovici, se poate?
M.R.:
Cutremurele din Gorj sunt pe falii, adică ele sunt naturale! Chiar dacă au fost exploatări, ele sunt de la falii, unde sunt deja în zona respectivă. Sigur, deja în momentul ăst, e un grup de cutremure și sunt multe, dar este o zona seismică, sunt lucrări făcute de domnul Oros de la Timișoara care arată zona respectivă ca una seismică. Sunt naturale, e părerea mea!

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

I.Ț.: Teodorovici spune că sunt din cauza celor de la OMV!
M.R.
 Nu știu. Părerea mea este că sunt de la faliile existente în zonă! Ele o să mai continue o perioadă, noi putem doar să tragem niște concluzii și să îmbunătățim codurile seismice din zonă.

I.Ț.: Care este părerea dvs. a specialiștilor despre această zonă?
M.R.: Este o zonă seismică, clar! Se vede în lucrarea domnului Oros. Nu este o noutate!

I.Ț.: Până la acest moment, după ce a fost montată aparatura respectivă, nu s-a tras nicio concluzie?
M.R.: Sunt falii activate! Nicio știință din lume nu poate prezice când o să fie următorul.

Directorul general al INFP, Constantin Ionescu, recunoaște că pe același studiu făcut în urmă cu zeci de ani de domnul Oros, Gorjul, dar și Băile Herculane și alte locații se pot aștepta la un cutremur de o magnitudine de 6,5 pe scara Richter, o dată la peste 400 de ani.

I.Ț.: Ce spuneți despre declarațiile domnului Teodorovici?
C.I.: Seismologul devine după o activitate într-un astfel de centru. Noi nu avem o relație de la OMV să știm când măresc ei debitul și când îl micșorează, trebuie să se comunice la Agenția de Resurse Minerale și noi nu suntem legați cu această activitate.

I.Ț.: Totuși, după aceste fenomene, nu s-a luat legătura cu cei de acolo?
C.I.: Noi am mers pe teoriile noastre și să facem legături între activitățile din trecut și din prezent. Este adevărat, zona Gorjului este o zona seismică! În momentul acesta, avem peste 170 de stații seismice, plus ce s-a montat în Gorj, un sistem care depășește tot din lume. Practic toată zona respectivă este monitorizată maxim.

I.Ț.: Ce spuneți despre analiza domnului Oros?
C.I.: Este o analiza profundă făcută de domnul Oros și despre istoricul zonei. În lucrarea dumnealui, pe un studiu făcut pe 475 de ani, poate să fie cutremur de 6,5. La toată zona!

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate