vineri, martie 1, 2024
ACTUALITATEParadox | Presa conservatoare de la Varșovia laudă mai mult abordarea Ungariei...

Paradox | Presa conservatoare de la Varșovia laudă mai mult abordarea Ungariei a războiului din Ucraina decât cea a Poloniei: Viktor Orbán, un politician care gândește în interesul țării sale și al cetățenilor săi

De la izbucnirea războiului ruso-ucrainean, relațiile polono-ungare s-au deteriorat semnificativ, în mare parte datorită pozițiilor diferite ale celor două țări față de Rusia și Ucraina. Ungaria a urmat o politică realpolitik care îi pune pe maghiari pe primul loc, asigurându-se că țara are cele mai mici facturi la utilități din Europa și, în același timp, refuză să furnizeze arme Ucrainei. Între timp, guvernul polonez a adoptat o abordare opusă, argumentând că înarmarea Ucrainei și asigurarea victoriei acesteia este singura modalitate de a menține securitatea Europei și de a proteja Polonia de o Rusie agresivă.

Deși publicul polonez susține foarte mult poziția Poloniei cu privire la conflict, atât țara, cât și Europa în general se luptă cu inflația și semnele unei încetiniri economice. Cu cât războiul se prelungește, cu atât este mai probabil ca situația economică să se deterioreze.

Acum, criticile sunt îndreptate împotriva partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia din partea unui număr de ziare și instituții de presă conservatoare poloneze proeminente, argumentând că Polonia și-ar putea face mai mult rău decât bine prin eforturile sale de a impune un embargo petrolier asupra Rusiei. De cealaltă parte, Ungaria a stabilit o scutire care îi va permite să mențină fluxul de petrol rusesc în țară, despre care unii experți susțin că va duce la un profit de 600 de milioane de euro pe an. Prețurile mai scăzute ale energiei ar trebui să ajute Ungaria să mențină inflația mai scăzută decât cele din regiune și chiar să genereze venituri semnificative pentru stat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Cel mai recent episod din podcastul politic al publicației poloneze Do Rzeczy „Polska Do Rzeczy” a fost, de asemenea, subiectul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni. Paweł Lisicki, redactor-șef al ziarului, și Rafał Ziemkiewicz, publicistul ziarului, păreau să fie de partea lui Viktor Orbán și a poziției sale față de Ucraina.

Cei doi conservatori influenți au discutat despre atitudinea Budapestei față de embargo și au criticat politica Varșoviei. Lisicki a lăudat poziția și determinarea lui Orbán, spunând că premierul ungar este „un politician care gândește în interesul țării sale și al cetățenilor săi”.

Celălalt participant la conversație, Ziemkiewicz, a contrastat politicile guvernelor maghiar și polonez, considerând că este o diferență semnificativă faptul că „nimeni în Polonia nu se gândește la interesele naționale ca în Ungaria”.

Lisicki a comparat, de asemenea, declarațiile celor doi premieri cu privire la discuțiile cu Europa, subliniind că prioritățile lui Orbán au fost în favoarea poporului maghiar, spre deosebire de declarațiile premierului polonez Mateusz Morawiecki, Lisicki spunând că Orban „a negociat cât de mult a putut, pentru a asigura interesele cetățenilor săi”.

Łukasz Warzech, redactor la Do Rzeczy, și-a exprimat de asemenea nemulțumirea față de atitudinea guvernului polonez și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele celui de-al șaselea pachet de sancțiuni asupra economiilor Europei și Poloniei. Warzech a spus că este nedumerit de faptul că „guvernul polonez nu ține cont de propriile interese, așa cum face Ungaria”. El susține că pentru Polonia, lupta împotriva Rusiei este mai importantă decât soarta Poloniei, în contrast cu „atitudinea lui Orban (…) care pare complet rațională”.

De asemenea, alte instituții de presă de dreapta critică guvernul polonez, inclusiv Wprost, care nu poate fi acuzat de niciun fel de sentiment pro-rus, ziarul notând că „Orbán face treaba murdară pentru alte țări”, care, potrivit autorul, este bun pentru întreaga regiune. El se referă la eforturile lui Orbán de a lupta împotriva sancțiunilor energetice, despre care premierul ungar a susținut că vor prăbuși economia Europei și vor dăuna gospodăriilor maghiare.

Un amestec de disidență tot mai mare cu privire la politica poloneză în Ucraina, împreună cu o oarecare admirație – sau cel puțin înțelegere generală din spatele acțiunilor lui Orbán – ar putea avea implicații pe termen lung. În special, ar putea începe o schimbare în rândul publicului conservator polonez, care constituie o parte semnificativă a țării, să înceapă să pună sub semnul întrebării sprijinul total al Poloniei pentru Ucraina, mai ales dacă acele politici dăunează securității și intereselor economice ale Poloniei, conform Remix News.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. Tot în favoarea maghiarilor o fi fost și cocktailul ăla de seruri minune de pretudindeni aduse de Orban pe repede-nainte să-și inoculeze poporul conservator, ca să le arate el înceților ălora de la UE. Dimpreună, evident, cu amenințările pe față la adresa anti-vacciniștilor conspiraționiști.
    Ce comod trebuie să fie să nu te jeneze vreun pic conștiința, pur și simplu să faci orice numai ca să-ție fie ție bine pe moment. Curat conservatorism. Ăsta pare mai degrabă meritul lui Orban și al conservatorilor ăstora realpolitiki, să arate că în fond și asta e tot doar gargară și ciolanul rămâne ciolan. Râdem, glumim dar foamea e foame și ne dăm cu oricine trebuie ca să ne fie bine. De ce să ne rușinăm măcar că am ajuns în situația de a fi așa șantajabili? În fond cu ce diferă asta de un lanț de cinmatografe care din gură se dă scârbit de ce filme dă, dar tot le dă pentru că banu-i ban. Gândește în interesul angajaților, nu?

    Sunt curios psihologic cum se cheamă promovarea lucrurilor astea, parcă learned helplessness, și dacă substratul nu-i cumva a obișnui lumea cu idea că mai bine nici nu te mai zbați, ci înghiți că altfel tot tu suferi degeaba. Viitorii conservatori, viitoarele eterne compromisuri.

  2. Si in razboi au mers ungurii spre sinucidere, din fericire pentru noi. Este dreptul lor sa stea aproape de Rusia indiferent de antipatiile si consecintele care vor rezulta de aici.
    Presa “conservatoare” poloneza este scindata intre cea cumparata de rusi si larga majoritate care sustine politicile guvernamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE