vineri, mai 24, 2024
ACTUALITATEPapa Francisc, în mesajul de Sf. Andrei adresat Patriarhului Ecumenic vorbește despre...

Papa Francisc, în mesajul de Sf. Andrei adresat Patriarhului Ecumenic vorbește despre „obiectivul restaurării integrale a comuniunii” dintre Biserica Romano-Catolică și cea Ortodoxă

În mesajul de Sf. Andrei trimis de Papa Francisc către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, liderul de la Vatican amintește de „dragostea creştină, râvna apostolică și perseverența” Sfântului Andrei, despre care spune că „este o sursă de încurajare în aceste vremuri dificile și critice”, informează Vatican News.

Papa subliniază: „Slăvindu-L pe Dumnezeu ne întărim astfel și credința și speranța în Cel Care l-a întâmpinat în viața veșnică pe Sfântul Mucenic Andrei, a cărui credință a rezistat în timp de încercare”.

Papa Francisc amintește, de asemenea, cu mare bucurie, de prezența Patriarhului la reuniunea internațională pentru pace care a avut loc la Roma pe 20 octombrie anul acesta, alături de alți lideri religioși.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„Împreună cu provocările pe care actuala pandemie le aduce”, subliniază Papa, „războiul continuă să afecteze multe părți ale lumii, în timp ce noi conflicte armate se ivesc, pentru a fura viețile a nenumărați bărbați și femei”.

El specifică faptul că „toate inițiativele întreprinse de entitățile naționale și internaționale care vizează promovarea păcii sunt utile și necesare”. Totuși, continuă el, „conflictul și violența nu vor înceta niciodată până când toți oamenii nu vor ajunge la o conștientizare mai profundă a faptului că au o responsabilitate reciprocă ca frați și surori”.

În lumina acestor lucruri, Papa arată că Bisericile creștine, împreună cu alte tradiții religioase, „au datoria principală de a oferi un exemplu de dialog, respect reciproc și cooperare practică”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului  R3Media.

Exprimându-și recunoștința față de Dumnezeu, Papa spune că el însuși a trăit „această fraternitate din propria sa experiență”.

În mesajul său, Papa Francisc confirmă că dorința de apropiere și înțelegere din ce în ce mai mare între creștini „a fost vădită în Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului înainte ca Biserica Catolică și alte Biserici să se angajeze în dialog”.

Papa continuă spunând că acest lucru poate fi văzut clar în scrisoarea enciclică a Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice adresată Bisericilor din toată lumea exact acum o sută de ani și care, remarcă el, „rămâne relevantă și astăzi”.

„Îi putem mulțumi lui Dumnezeu că relațiile dintre Biserica Catolică și Patriarhia Ecumenică au crescut mult pe parcursul ultimului secol, chiar şi continuând să tânjim la scopul restaurării deplinei comuniuni exprimat prin participarea la același altar euharistic”, spune Papa Francisc.

Recunoscând că încă există obstacole pe drumul spre unitate, Papa mai spune că este încrezător că, „mergând împreună în dragoste reciprocă și urmărind dialogul teologic, vom atinge acest obiectiv”.

Această speranță, concluzionează el, „se bazează pe credința noastră comună în Iisus Hristos, trimis de Dumnezeu-Tatăl pentru a-i aduna pe toți oamenii într-un singur trup, și piatra din capul unghiului a Bisericii Una și Sfinte, templul sfânt al lui Dumnezeu, în care toți suntem pietre vii, fiecare în funcție de propria noastră harismă sau slujire specifică dăruită de Duhul Sfânt.”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE